Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder eiwit in urine door zoutbeperking

Door Merel Dercksen 

Italiaanse onderzoekers hebben een aantal studies naar het effect van zoutbeperking op eiwituitscheiding door de nieren bij elkaar genomen. Minder zoutinname leidt inderdaad tot minder eiwit in de urine, concluderen ze hieruit. Vooral bij mensen die al aangetoonde nierschade hebben, en bij degenen die daarbij nog een specifieke bloeddrukverlager slikken. Hoe sterker het eiwitverlies vermindert, hoe meer de bloeddruk ook daalt.

Eiwituitscheiding in de urine gaat gepaard met een groter risico op (verergerende) nierschade en hart- en vaataandoeningen. De eiwituitscheiding kan verminderd worden met medicijnen, en waarschijnlijk ook met een zoutbeperkt dieet. Maar het grootste deel van de onderzoeken die naar het effect van zoutbeperking zijn uitgevoerd, leidt niet tot een duidelijke conclusie. Volgens Napolitaanse wetenschappers is het gebrek aan statistische significantie dat deze studies parten speelt te ondervangen door een meta-analyse uit te voeren. Het op deze manier vergroten van de datapool kan ervoor zorgen dat er wel een duidelijk patroon zichtbaar wordt.

In de online databases die tot hun beschikking stonden, vanaf 1996, hebben de onderzoekers gezocht naar studies die het effect van twee diëten met verschillende zoutgehaltes maten op ofwel de hoeveelheid albumine in de urine, ofwel de verhouding tussen albumine en creatinine. Aan deze definitie bleken elf studies te voldoen, met 516 deelnemers.

Analyse van de uit al deze studies beschikbare data, leidt tot de constatering dat een daling van de binnengekregen hoeveelheid natrium met 2,1 gram natrium per dag gepaard gaat met een afname van de hoeveelheid albumine in de urine met gemiddeld 32%. Het effect van de zoutbeperking is sterker in groepen onderzoeksdeelnemers die ook medicijnen slikken die eiwitverliesverlagend werken, zogenaamde RAS-remmers. Ook is het effect groter als het dieet langer wordt volgehouden en onder deelnemers die al nierschade hebben.

sterren Gepubliceerd: woensdag 12-08-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Minder eiwit in urine door zoutbeperking

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier