Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

Door Merel Dercksen 

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Soms wordt een niersteen operatief verwijderd, bijvoorbeeld via een buisje dat in de flank gestoken wordt, door de huid heen tot in de nier. Deze methode brengt een risico op een bacteriële infectie met zich mee. Daarom worden er altijd uit voorzorg antibiotica gegeven. In sommige ziekenhuizen heeft men de neiging om maar flink veel te geven, om elk risico op infectie uit te sluiten. Maar overvloedig gebruik van antibiotica heeft andere nadelen, zoals groeiende resistentie van ziekteverwekkers.

De Vereniging van Amerikaanse Urologen stelt in haar richtlijn dat er redelijk sterk bewijs is dat maximaal 24 uur antibiotica genoeg is tegen infecties. Artsen van het Massachusetts General Hospital (Harvard) hebben getest of er verschillen zijn met de daar gebruikelijke, dagenlange, duur van de antibioticakuur. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd onder patiënten die niet eerder urineweginfecties hadden gehad.

De eerste groep, van 52 patiënten, kreeg maximaal 24 uur na de operatie antibiotica toegediend. De tweede groep, van 30 patiënten, kreeg dat vijf tot zeven dagen lang, de meesten een combinatie van twee middelen. In beide groepen kreeg een aantal patiënten koorts in de eerste drie dagen, maar bij slechts een (in de groep met de lange kuur) was sprake van bacteriegroei in een urinekweek, zonder verdere uitbreiding naar het bloed. In de eerste twee weken na de operatie hoefde geen van alle patiënten behandeld te worden voor een urineweginfectie.

De onderzoekers concluderen dat op basis van dit relatief kleine onderzoek gesteld zou kunnen worden dat het volgen van de richtlijn niet leidt tot meer infecties.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-09-2015
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier