Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

Door Merel Dercksen 

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Soms wordt een niersteen operatief verwijderd, bijvoorbeeld via een buisje dat in de flank gestoken wordt, door de huid heen tot in de nier. Deze methode brengt een risico op een bacteriële infectie met zich mee. Daarom worden er altijd uit voorzorg antibiotica gegeven. In sommige ziekenhuizen heeft men de neiging om maar flink veel te geven, om elk risico op infectie uit te sluiten. Maar overvloedig gebruik van antibiotica heeft andere nadelen, zoals groeiende resistentie van ziekteverwekkers.

De Vereniging van Amerikaanse Urologen stelt in haar richtlijn dat er redelijk sterk bewijs is dat maximaal 24 uur antibiotica genoeg is tegen infecties. Artsen van het Massachusetts General Hospital (Harvard) hebben getest of er verschillen zijn met de daar gebruikelijke, dagenlange, duur van de antibioticakuur. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd onder patiënten die niet eerder urineweginfecties hadden gehad.

De eerste groep, van 52 patiënten, kreeg maximaal 24 uur na de operatie antibiotica toegediend. De tweede groep, van 30 patiënten, kreeg dat vijf tot zeven dagen lang, de meesten een combinatie van twee middelen. In beide groepen kreeg een aantal patiënten koorts in de eerste drie dagen, maar bij slechts een (in de groep met de lange kuur) was sprake van bacteriegroei in een urinekweek, zonder verdere uitbreiding naar het bloed. In de eerste twee weken na de operatie hoefde geen van alle patiënten behandeld te worden voor een urineweginfectie.

De onderzoekers concluderen dat op basis van dit relatief kleine onderzoek gesteld zou kunnen worden dat het volgen van de richtlijn niet leidt tot meer infecties.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-09-2015
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier