Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed

Door Merel Dercksen 

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Soms wordt een niersteen operatief verwijderd, bijvoorbeeld via een buisje dat in de flank gestoken wordt, door de huid heen tot in de nier. Deze methode brengt een risico op een bacteriële infectie met zich mee. Daarom worden er altijd uit voorzorg antibiotica gegeven. In sommige ziekenhuizen heeft men de neiging om maar flink veel te geven, om elk risico op infectie uit te sluiten. Maar overvloedig gebruik van antibiotica heeft andere nadelen, zoals groeiende resistentie van ziekteverwekkers.

De Vereniging van Amerikaanse Urologen stelt in haar richtlijn dat er redelijk sterk bewijs is dat maximaal 24 uur antibiotica genoeg is tegen infecties. Artsen van het Massachusetts General Hospital (Harvard) hebben getest of er verschillen zijn met de daar gebruikelijke, dagenlange, duur van de antibioticakuur. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd onder patiënten die niet eerder urineweginfecties hadden gehad.

De eerste groep, van 52 patiënten, kreeg maximaal 24 uur na de operatie antibiotica toegediend. De tweede groep, van 30 patiënten, kreeg dat vijf tot zeven dagen lang, de meesten een combinatie van twee middelen. In beide groepen kreeg een aantal patiënten koorts in de eerste drie dagen, maar bij slechts een (in de groep met de lange kuur) was sprake van bacteriegroei in een urinekweek, zonder verdere uitbreiding naar het bloed. In de eerste twee weken na de operatie hoefde geen van alle patiënten behandeld te worden voor een urineweginfectie.

De onderzoekers concluderen dat op basis van dit relatief kleine onderzoek gesteld zou kunnen worden dat het volgen van de richtlijn niet leidt tot meer infecties.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-09-2015
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Nierstenen groeien net als kristallen

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn.

Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op. Door op nanoniveau naar de zo ontstane laagjes te kijken, kunnen geologen het proces reconstrueren. 

Van nierstenen, vooral de harde calciumoxalaatstenen, werd altijd gedacht dat ze niet oplosbaar waren en daarom vanaf het begin alleen maar groter werden door neerslag uit oververzadigde urine. Amerikaanse onderzoekers hebben nu met de blik van geobiologen naar nierstenen gekeken die bij patiënten verwijderd waren. En wat ze zien, is voor hen een sterke aanwijzing dat de vorming van nierstenen precies zo gaat als bij oesterschelpen, kalksteen in warmwaterbronnen en stromatolieten, bekend als heel oude fossiele afzettingen.

De verschillende laagjes die ontstaan, doen de geologen spreken van 'prachtige kristallen' - hoe pijnlijk ze ook kunnen zijn. Ze zien nog een parallel met de buitenwereld: net als in bijvoorbeeld Yellowstone Park zouden bacteriën als een startversneller kunnen werken.

Lees meer »

Beter zicht op fosfaattekort bij niersteenvormers »

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan onder patiënten die nierstenen op basis van calcium vormen. Ze hebben nu een beter beeld van hoe het komt dat deze mensen vaak te weinig fosfaat in hun bloed hebben. Het ligt in elk geval niet aan het eetpatroon, maar wel aan eiwitten die het transport van stoffen door de wand van de nierbuisjes heen reguleren. De reabsorptie van fosfaat uit de voorurine terug naar het bloed raakt daardoor verstoord.

Lees meer »

Nieuwe perspectieven bij nierstenen?  »

Nierstenen: een pijnlijk verschijnsel en de behandelmogelijkheden zijn op de lange termijn niet erg effectief. Wie er eenmaal last van heeft gehad, loopt namelijk grote kans op een nieuwe steen. ZonMw heeft een Off Road subsidie toegekend aan Jenny van der Wijst van het Radboudumc, waarmee ze een heel nieuwe benadering van het probleem kan gaan onderzoeken. Als haar idee werkbaar blijkt, leidt dat mogelijk tot een geheel nieuwe behandeling.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier