Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Miljonair met nierstenen boos om afzeggen ruimtevlucht

Door Merel Dercksen 

International Space Station; bron: astronomybuff.com

Een Japanse miljonair heeft een ruimtereisbureau aangeklaagd omdat het hem niet naar het International Space Station (ISS) wil laten gaan. De officiŽle reden is dat hij medisch ongeschikt zou zijn vanwege nierstenen, maar de avonturier zelf vindt dat verhaal een slechte smoes. De ťchte reden is volgens hem dat hij weigert meer te betalen dan oorspronkelijk was afgesproken.

Space Adventures, gevestigd in de Verenigde Staten, organiseert tegen forse betaling ruimtereizen. Daisuke Enomoto meende een ticket te hebben gekocht voor 21 miljoen dollar (16,7 miljoen euro). Voor dat bedrag zou hij als ruimtetoerist met een Russisch raketveer mee kunnen naar het International Space Station.

Maar het feest gaat niet door voor de rijke Japanner omdat hij nierstenen heeft. Volgens Space Adventures is hij daardoor medisch ongeschikt. Enomoto, die de vierde ruimtetoerist ter wereld zou worden, heeft het bedrijf aangeklaagd, omdat hij denkt dat de nierstenen alleen maar een smoes zijn om hem niet mee te laten gaan. Volgens hem is de echte reden, dat hij geweigerd heeft meer te betalen toen Space Adventures de prijs van het ruimteticket wilde verhogen.

sterren Gepubliceerd: maandag 24-11-2008
Bron: Washington Post | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier