Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mildere ontstekingsremmer baat bij IgA-nefropathie

Door Gerard Kok 

Patiënten met IgA-nefropathie die de standaardbehandeling krijgen maar desondanks nog eiwit in hun urine hebben, lijken gebaat bij het toevoegen van budesonide aan de behandeling. Dit verlaagt de hoeveelheid eiwit in de urine, en algemeen wordt aangenomen dat dat het risico op nierfalen verkleint. Dit blijkt uit recent Europees onderzoek.

Bij IgA-nefropathie worden IgA-antilichaampjes die door het immuunsysteem zijn aangemaakt, onvoldoende opgeruimd. Hierdoor slaan IgA-antilichaampjes neer in de glomeruli van de nieren, die daardoor blijvend beschadigd raken. Daarmee is het een vorm van glomerulonefritis, en van alle vormen glomerulonefritis komt het het vaakst voor. Het verloop van de ziekte is tamelijk divers, naar schatting heeft 20-40% van de patiënten na 10-20 jaar nierfunctievervangende behandeling nodig.

Blijvende hoge bloeddruk en meer dan één gram eiwit in de urine per dag (proteïnurie) lijken voorbodes van progressie naar nierfalen te zijn. De behandeling is daarom meestal gericht op het verlagen van de bloeddruk, en van de proteïnurie. Als er geen sprake is van proteïnurie, en de nierfunctie nog redelijk is, wordt de 'standaardbehandeling' gegeven: een ACE- of ARB-remmer om de bloeddruk te drukken en de nieren te sparen, eventueel aangevuld met een plaspil voor nog lagere bloeddruk, en een zoutbeperkt dieet (minder dan 5g zout per dag).

Is er wel sprake van proteïnurie, dan kunnen immuunsysteemonderdrukkende medicijnen als prednison worden ingezet, maar dat heeft vervelende bijwerkingen, dus dat is nog al een stap. Het Europese onderzoek suggereert dat budesonide een geschikt alternatief is. Budesonide is een ontstekingsremmer die vooral tegen astma wordt ingezet. De pilletjes voor oraal gebruik uit het onderzoek waren zodanig aangepast dat ze in het gedeelte van de darmen dat de kronkeldarm heet, hun actieve stof uitscheidden. Hierdoor werden bijwerkingen van budesonide zoveel mogelijk onderdrukt.

Het onderzoek kende 150 IgA-patiënten van over heel Europa, die de standaardbehandeling kregen, maar nog wel proteïnurie hadden. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld: één groep kreeg 16 mg budesonide per dag, een tweede groep de helft, en een derde groep een placebo. Het onderzoek was een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek met een placebo controlegroep, dus zowel de patiënten als de artsen wisten niet in welke groep een patiënt zat. Dergelijke onderzoeken geven de betrouwbaarste uitkomsten.

Daarnaast was het ook een Fase II klinisch onderzoek, om te bepalen of budesonide tot de markt kan worden toegelaten voor patiënten met IgA-nefropathie. In fase II wordt gekeken wat een werkzame dosering zou kunnen zijn, en moet de behandeling enig effect sorteren. In fase III wordt gekeken of het effect ook significant is. In fase I is de veiligheid al onderzocht, dus na fase III kan het medicijn voor de markt worden vrijgegeven, hoewel dan nog steeds op veiligheid en werkzaamheid wordt onderzocht (dit is fase IV).

Na afloop van het onderzoek bleken de patiënten die budesonide hadden gekregen minder eiwit in hun urine te hebben dan eerst; de patiënten die meer budesonide hadden gekregen hadden ook een iets grotere verlaging dan de patiënten op de halve dosis. Voor patiënten die de placebo kregen was de hoeveelheid eiwit een klein beetje omhoog gegaan.

Het toevoegen van budesonide verlaagt dus proteïnurie in IgA-patiënten die de standaardbehandeling krijgen. Als fase III ook succesvol blijkt te zijn, en dit middel wordt toegelaten, zou dit het eerste medicijn kunnen worden dat IgA-nefropathie dichter bij de wortel aanpakt, namelijk bij het immuunsysteem in plaats van bij de nieren.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-06-2017
Bron: The Lancet | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Mildere ontstekingsremmer baat bij IgA-nefropathie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier