Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Mijn sterfkans neemt wel ieder jaar met 10 procent toe'

De Opvatting van lezer Bram Brandenbrug

Als je, zoals ik, al meer dan vier jaar aan de hemodialyse bent en je volgt een beetje wat er in de Tweede Kamer gebeurt, dan zou je er toch moedeloos van worden! Minister Klink heeft in al zijn wijsheid besloten dat er bij het donorcodicil ook nog de wil van de nabestaanden moet worden ingevoegd. Het is toch om te janken wat deze meneer allemaal aan het roepen is. Hij moet toch wel begrijpen dat als er al een sterfgeval in de familie is, dit een vrij emotionele gebeurtenis is.
En wie schetst een ieders verbazing, het aantal postmortale transplantaties is aan het teruglopen!!

Ik vraag mij toch echt af wat een arrogantie deze man tentoonspreidt, door eerst een commissie in het leven te roepen en vervolgens het advies van diezelfde commissie naast zich neer te leggen. Als je aan de gemiddelde Nederlander vraagt of hij iets tegen het ADR-systeem heeft, dus iedereen is donor tenzij je daar bezwaar tegen maakt, dan zijn de meesten vóór dit systeem. Voor het gemak gaat minister Klink voorbij aan het feit dat dit jaar er al meer dan 150 mensen zijn overleden omdat ze niet op tijd aan een orgaan werden geholpen.

Ik vind het een grof schandaal, dat mijn sterftekans ieder jaar dat ik moet dialyseren met 10 procent toeneemt en de politiek zijn nek niet durft uit te steken. Laten we hopen dat er alsnog partijen zijn die zich hiervoor hard willen maken, de SP doet dit gelukkig al jaren. De regerende partijen zijn wat dit betreft een slappe hap en zullen mijn stem bij de komende verkiezingen zeker niet krijgen!

Bram Brandenburg
Leiderdorp


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten.

sterren Gepubliceerd: zondag 12-10-2008 | Nog geen reacties
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiënten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier