Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mensen met cystenieren leven steeds langer

Door Merel Dercksen 

Uit een Deense analyse blijkt dat mensen met cystenieren steeds langer hun nierfunctie kunnen behouden. En hun overlevingskansen als ze eenmaal dialyseren, zijn ook sterk toegenomen. Vooral mannen hebben geprofiteerd van deze verbeteringen.

Voor autosomaal dominante polycystische nieren ('cystenieren'), de meest voorkomende erfelijke nierziekte, zijn steeds meer therapieŽn beschikbaar gekomen. Deze genezen niet, maar vertragen de achteruitgang van de nierfunctie mogelijk wel. Tot deze therapieŽn behoort bijvoorbeeld blokkade van het renine-angiotensinesysteem (RAS), waardoor de bloeddruk lager wordt.

Nefrologisch onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in het Deense Kopenhagen vroegen zich af of de uitgebreidere behandelingen inderdaad hebben geleid tot een langzamere verergering van de ziekte en een betere levensverwachting voor mensen met cystenieren. Ze bepaalden dit aan de hand van de leeftijd waarop mensen met cystenieren moeten gaan dialyseren of getransplanteerd worden, en op basis van hoe lang deze patiŽnten overleven als ze eenmaal een nierfunctievervangende behandeling ondergaan.

Uit het Deense nationale dialyse- en tranplantatieregister filterden ze de gegevens van de patiŽnten met cystenieren die in 18 jaar vanaf 1 januari 1990 voor dialyse of transplantatie in aanmerking kwamen. Dat waren in totaal 693 patiŽnten. Om goed te kunnen vergelijken verdeelden ze de onderzoeksperiode in drie tijdvakken van zes jaar.

Het aantal mensen met cystenieren dat terminaal nierfalen ontwikkelt, is langzamerhand gestegen: van jaarlijks 6,45 per miljoen inwoners naar ruim een meer. Maar de leeftijd waarop dit gebeurt ligt ook steeds hoger: patiŽnten zijn in ongeveer 15 jaar bijna 5 jaar ouder geworden op het moment dat hun nierfunctie helemaal uitvalt. Dat betekent dus dat dialyse bij mensen met cystenieren tegenwoordig duidelijk langer uitgesteld kan worden.

Wat de onderzoekers vooral ook opviel, is dat de man-vrouwverhouding onder patiŽnten die gaan dialyseren, terug is gezakt van 1,6 naar 1,1. Ging de achteruitgang van de nierfunctie bij mannen eerst duidelijk sneller dan bij vrouwen, tegenwoordig gaat dat ongeveer gelijk op.

Vergeleken met het eerste tijdvak van zes jaar, is de overleving van patiŽnten met cystenieren die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan in het tweede tijdvak met 38 procent toegenomen. Ook daarna was er nog een lichte stijging te zien.

In de afgelopen 20 jaar is de prognose voor Deense patiŽnten met cystenieren duidelijk verbeterd, zowel voor als na het bereiken van het stadium van terminaal nierfalen. Ook lijkt mannelijk geslacht niet langer een belangrijke risicofactor voor snellere achteruitgang te zijn bij deze ziekte.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-08-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier