Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mening arts moet zwaarder wegen in publiek debat

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Artsen, en dan vooral specialisten, staan de laatste tijd in het centrum van de belangstelling. En niet altijd even positief. Het gaat over van alles. Mogelijk onterechte topinkomens, medische missers en wantoestanden binnen maatschappen en in ziekenhuizen.

Dezer dagen werden twee enquÍtes gehouden binnen deze beroepsgroep. Een enquÍte over het Elektronisch PatiŽnten Dossier en een over orgaandonatie. Beide enquÍtes geven een aanmerkelijk rooskleuriger beeld van artsen dan het Kabinet en de meeste media ons voorspiegelen.

Bijna eenderde van de artsen heeft namelijk protest aangetekend tegen het Elektronisch PatiŽnten Dossier. Dat is tien keer zoveel als de gemiddelde bevolking. En bijna driekwart van de artsen is orgaandonor. Bijna drie keer zo veel als de gemiddelde bevolking.

Mednet organiseerde en publiceerde het laatste onderzoek. Mednet meldt daarover: 'Ruim een kwart van de artsen is gťťn orgaandonor'. Een wonderlijke insteek als van de hele bevolking 72 procent geen donor is. En dat tien maal meer artsen dan Nederlanders zich niet willen laten inschrijven in het EPD lijkt toch eerder een teken aan de wand, dan een blijk van gebrekkige kennis van artsen op dit vlak.

Zij zijn namelijk degenen die dagelijks met beide zaken te maken hebben. En als hun mening zo sterk afwijkt van wat de bevolking denkt of wil, dan betekent dat, dat er iets ernstigs aan de hand is. De leek wordt door overheid en media niet, onvoldoende, of onjuist voorgelicht. Anders zouden de keuzen van de gemiddelde Nederlanders veel dichter bij die van de betrokken professionals liggen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 16-05-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier