Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Melkschandaal treft 13.000 kinderen, 104 in levensgevaar

Door Merel Dercksen 

Het zuivelschandaal in China neemt steeds grotere vormen aan. Het vervuilde melkpoeder blijkt in veel andere producten te zijn gebruikt en naar verscheidene landen te zijn geëxporteerd. Zelfs het Zwitserse concern Nestlé lijkt betrokken. Het is nog onduidelijk of in andere landen ook slachtoffertjes zijn gevallen. De Chinese overheid zegt te proberen adequaat te reageren en zo de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, maar advocaten vrezen dat ouders van zieke kinderen, ondanks alle mooie woorden, uiteindelijk ook nog slachtoffer zullen worden van de in China altijd aanwezige bureaucratie.

Het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft zondag nieuwe cijfers naar buiten gebracht in het babymelkschandaal. Ongeveer 13.000 kinderen zouden in een ziekenhuis zijn opgenomen geweest nadat zij de met melamine vergiftigde melk hadden gedronken. 1.600 Baby's zijn genezen verklaard en konden weer naar huis. Nog 104 kinderen verkeren in slechte toestand, maar het dodental is de afgelopen dagen niet verder opgelopen dan vier.

Communistische partij bekritiseert leiders
Tijdens een bijeenkomst van de communistische partij dit weekend, bekritiseerde president Hu Jintao locale leiders vanwege het gebrek aan toezicht op de publieke veiligheid. Het kabinet heeft besloten dat zieke kinderen gratis behandeld worden en dat de kosten zullen worden verhaald op de bedrijven die het vervuilde melkpoeder op de markt hebben gebracht. Het ministerie heeft alle provinciale overheden opgeroepen (telefonische) hotlines in te stellen waar ouders informatie kunnen krijgen.

Terugroepactie van grote fabrieken
De bedrijven Yashili en Suncare hebben een wereldwijde terugroepactie opgezet: in elk geval deze twee firma's blijken wel vervuild melkpoeder naar het buitenland te hebben geëxporteerd. Niet alleen in de Zuidoost-Aziatische regio, maar ook naar Jemen en Afrikaanse landen als Burundi en Gabon. Eerder leek het erop, dat de melaminevervuiling tot China beperkt bleef. Veel landen hebben inmiddels ook een importverbod voor Chinese zuivel ingesteld.

Ook melkpoeder van Nestlé vergiftigd
De belangrijkste supermarktketens van Hongkong hebben intussen melkpoeder van het Zwitserse merk Nestlé uit de schappen gehaald na een bericht dat het de giftige stof melamine bevat. Nestlé verzekerde klanten woensdag nog dat zijn melkpoeder, vervaardigd in de Chinese provincie Heilongjiang, veilig zou zijn.

Toestand in Myanmar zorgelijk
Zorgelijk is in dit opzicht de situatie in Myanmar: de militaire junta zegde dit weekend toe 'relevante acties' tegen Chinees melkpoeder te ondernemen, maar maakte niet duidelijk wat die acties inhouden. Zeker een week lang heeft de regering het schandaal stilgehouden, terwijl in Myanmar erg veel melkpoeder uit China verkocht wordt. Een niet nader genoemde kinderarts in de voormalige hoofdstad Yangon uitte uiteindelijk zijn zorgen over de gezondheid van de Myanmarese kinderen, maar nog steeds zijn de meeste ouders niet op de hoogte van de ontwikkelingen in China en de risico's die hun kinderen lopen.

WHO en Unicef reageren
Behalve de World Health Organization heeft nu ook Unicef de Chinese overheid gevraagd een uitgebreid onderzoek te doen, die dat overigens al had toegezegd. De organisatie ziet in de gebeurtenissen een extra ondersteuning voor haar credo dat baby's tot een half jaar alleen maar borstvoeding zouden moeten krijgen.

Advocaten staan klaar
Binnen China hebben zeker zeventig mensenrechtenadvocaten zich verenigd om de getroffen ouders vrijwillig bij te staan. Hoewel de regering heeft toegezegd dat zieke baby's gratis behandeld zullen worden, zijn kinderen met nierstenen kleiner dan 4 millimeter hiervan uitgesloten, zeggen de advocaten. Daarnaast voorzien zij problemen bij het bewijzen van de oorzaak van de stenen, omdat de meeste ouders geen bonnetjes vragen als zij het melkpoeder kopen. Ze hebben alle ouders aangeraden voor de zekerheid de (lege) verpakkingen van het poeder te bewaren.

Intussen biedt een Chinese moeder die meer moedermelk produceert dan haar baby nodig heeft, via een advertentie op internet moedermelk te koop aan. Voor dertig Euro per dag garandeert ze dat haar melk in ieder geval geen melamine bevat.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-09-2008
Bron: diverse | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier