Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Melamine in voedsel ook gevaarlijk in minimale dosis

Door Merel Dercksen 

Melamine, de stof waarmee Chinese zuivelproducten enige tijd geleden vervuild waren, blijkt ook gevaarlijk te zijn in doses die lager zijn dan de maximumgrens die de World Health Organization hanteert. Dat concluderen Chinese wetenschappers uit hun onderzoek onder honderden kinderen die nierstenen ontwikkelden.

In 2008 bleek veel Chinese zuivel, waaronder poedermelk die als baby- en peutervoeding werd gebruikt, vervuild met de kunststof melamine. Duizenden kinderen kregen hierdoor nierstenen. Onderzoekers van de universiteit van Beijing verzamelden gegevens over de voeding van ruim 600 kinderen jonger dan drie jaar met nierstenen, en tien keer zo veel kinderen zonder nierstenen. Ook keken ze naar andere mogelijke risicofactoren voor nierstenen.

Voor elk kind berekenden de onderzoekers de hoeveelheid melamine die het dagelijks had binnengekregen. Het risico op nierstenen neemt toe naarmate een kind gedurende langere tijd melamine binnenkrijgt, en met een hogere dosis per kilogram lichaamsgewicht, concluderen zij. Andere risicofactoren blijken vroeggeboorte, afwijkingen aan de urinewegen en ouders met nierstenen.

Maar bovendien constateerden de onderzoekers, dat kinderen die minder dan 0,2 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag hadden binnengekregen, nog altijd 1,7 keer meer risico op nierstenen hadden dan kinderen van wie de voeding helemaal vrij was van melamine. Volgens de World Health Organization (WHO) is die 0,2 mg per kilogram de dosis die een mens dagelijks veilig kan verwerken.

In de praktijk zal dit niet veel uitmaken, omdat de WHO melamine in voedsel vorig jaar volledig heeft verboden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-10-2009
Bron: Pediatric Nephrology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier