Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Melamine in melk snel aantoonbaar met kleurstof

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers uit Miami beweren op de website van Applied Physics Letters dat het aantonen van melaminevervuiling in melk heel eenvoudig kan: door nanogouddeeltjes toe te voegen aan een melkextract. Als er melamine, een stof die nierstenen veroorzaakt, aanwezig is, verandert de kleur.

De afgelopen jaren zijn vooral in China veel kinderen ziek geworden en zelfs overleden doordat ze met melamine vervuilde melk hebben gedronken. Dit veroorzaakt nierstenen en de melk is ook minder voedzaam. Melk met melamine kan verdund worden, zonder dat met gangbare tests aangetoond kan worden dat het eiwitgehalte vervolgens lager is. Er zijn nieuwe testmethoden ontwikkeld, maar die kosten zů veel tijd dat kwaadwillende zuivelhandelaren ondanks alles toch telkens weer weg blijken te komen met melaminetoevoeging.

De in Miami ontwikkelde methode zou de snelste en eenvoudigste melaminetest tot nu toe moeten zijn: binnen 15 minuten heb je uitsluitsel. Gesuggereerd wordt dat je van tevoren alleen de caseÔnefractie uit het monster hoeft te halen. Aan de resterende vloeistof voeg je vervolgens de nanodeeltjes toe. Wanneer er melamine in is opgelost, verandert de kleur binnen een paar minuten van rood naar blauw. Dat kun je zelfs met het blote oog zien.

De auteurs gaan nu werken aan een testkit die bruikbaar is voor leken 'in het veld'. Vorig jaar gebruikten onderzoekers in Taiwan ook al een snelle test die gebruikmaakt van een kleurstof.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-04-2010
Bron: c2w | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier