Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

Door Jeroen van Setten 

De volgende update van Apple's iOS besturingssysteem moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse iPhone-bezitters zich nog makkelijker als orgaandonor registreren. Het is nog niet bekend of iOS 10 ook in Nederland de helpende hand gaat bieden bij donorregistratie.

'Het is een eenvoudige procedure die maar een paar seconden duurt en waarmee je acht levens kunt redden,' stelt Jeff Williams, chief operating officer van Apple. De snelle-registratieknop bevindt zich in een gezondheidsapp die standaard met iOS 10 wordt meegeleverd. De app bevat verder een medische ID die bij noodgevallen kan worden doorgegeven en helpt met het evalueren van medische en conditiegegevens van de telefoongebruiker.

Volgens Associated Press noemde Apple CEO Tim Cook de 'ondraaglijke' wachttijd die Apple-oprichter Steve Jobs moest doorstaan toen hij in 2009 wachtte op een levertransplantatie, als een belangrijke reden voor de optie in iOS 10.

Naar verwachting wordt de upgrade naar iOS 10 voor iPhones en iPads dit najaar gelanceerd, mogelijk tegelijk met het verschijnen van een nieuwe iPhone.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-07-2016
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier