Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

Door Jeroen van Setten 

De volgende update van Apple's iOS besturingssysteem moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse iPhone-bezitters zich nog makkelijker als orgaandonor registreren. Het is nog niet bekend of iOS 10 ook in Nederland de helpende hand gaat bieden bij donorregistratie.

'Het is een eenvoudige procedure die maar een paar seconden duurt en waarmee je acht levens kunt redden,' stelt Jeff Williams, chief operating officer van Apple. De snelle-registratieknop bevindt zich in een gezondheidsapp die standaard met iOS 10 wordt meegeleverd. De app bevat verder een medische ID die bij noodgevallen kan worden doorgegeven en helpt met het evalueren van medische en conditiegegevens van de telefoongebruiker.

Volgens Associated Press noemde Apple CEO Tim Cook de 'ondraaglijke' wachttijd die Apple-oprichter Steve Jobs moest doorstaan toen hij in 2009 wachtte op een levertransplantatie, als een belangrijke reden voor de optie in iOS 10.

Naar verwachting wordt de upgrade naar iOS 10 voor iPhones en iPads dit najaar gelanceerd, mogelijk tegelijk met het verschijnen van een nieuwe iPhone.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-07-2016
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »


Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier