Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

Door Jeroen van Setten 

De volgende update van Apple's iOS besturingssysteem moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse iPhone-bezitters zich nog makkelijker als orgaandonor registreren. Het is nog niet bekend of iOS 10 ook in Nederland de helpende hand gaat bieden bij donorregistratie.

'Het is een eenvoudige procedure die maar een paar seconden duurt en waarmee je acht levens kunt redden,' stelt Jeff Williams, chief operating officer van Apple. De snelle-registratieknop bevindt zich in een gezondheidsapp die standaard met iOS 10 wordt meegeleverd. De app bevat verder een medische ID die bij noodgevallen kan worden doorgegeven en helpt met het evalueren van medische en conditiegegevens van de telefoongebruiker.

Volgens Associated Press noemde Apple CEO Tim Cook de 'ondraaglijke' wachttijd die Apple-oprichter Steve Jobs moest doorstaan toen hij in 2009 wachtte op een levertransplantatie, als een belangrijke reden voor de optie in iOS 10.

Naar verwachting wordt de upgrade naar iOS 10 voor iPhones en iPads dit najaar gelanceerd, mogelijk tegelijk met het verschijnen van een nieuwe iPhone.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-07-2016
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »


Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier