Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

Door Jeroen van Setten 

De volgende update van Apple's iOS besturingssysteem moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse iPhone-bezitters zich nog makkelijker als orgaandonor registreren. Het is nog niet bekend of iOS 10 ook in Nederland de helpende hand gaat bieden bij donorregistratie.

'Het is een eenvoudige procedure die maar een paar seconden duurt en waarmee je acht levens kunt redden,' stelt Jeff Williams, chief operating officer van Apple. De snelle-registratieknop bevindt zich in een gezondheidsapp die standaard met iOS 10 wordt meegeleverd. De app bevat verder een medische ID die bij noodgevallen kan worden doorgegeven en helpt met het evalueren van medische en conditiegegevens van de telefoongebruiker.

Volgens Associated Press noemde Apple CEO Tim Cook de 'ondraaglijke' wachttijd die Apple-oprichter Steve Jobs moest doorstaan toen hij in 2009 wachtte op een levertransplantatie, als een belangrijke reden voor de optie in iOS 10.

Naar verwachting wordt de upgrade naar iOS 10 voor iPhones en iPads dit najaar gelanceerd, mogelijk tegelijk met het verschijnen van een nieuwe iPhone.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-07-2016
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »


Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier