Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

Door Jeroen van Setten 

De volgende update van Apple's iOS besturingssysteem moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse iPhone-bezitters zich nog makkelijker als orgaandonor registreren. Het is nog niet bekend of iOS 10 ook in Nederland de helpende hand gaat bieden bij donorregistratie.

'Het is een eenvoudige procedure die maar een paar seconden duurt en waarmee je acht levens kunt redden,' stelt Jeff Williams, chief operating officer van Apple. De snelle-registratieknop bevindt zich in een gezondheidsapp die standaard met iOS 10 wordt meegeleverd. De app bevat verder een medische ID die bij noodgevallen kan worden doorgegeven en helpt met het evalueren van medische en conditiegegevens van de telefoongebruiker.

Volgens Associated Press noemde Apple CEO Tim Cook de 'ondraaglijke' wachttijd die Apple-oprichter Steve Jobs moest doorstaan toen hij in 2009 wachtte op een levertransplantatie, als een belangrijke reden voor de optie in iOS 10.

Naar verwachting wordt de upgrade naar iOS 10 voor iPhones en iPads dit najaar gelanceerd, mogelijk tegelijk met het verschijnen van een nieuwe iPhone.

sterren Gepubliceerd: woensdag 06-07-2016
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »


Meer orgaandonoren door nieuwe iPhone software

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier