Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer medicijnen is niet beter bij IgA-nefropathie

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten met Iga-nefropathie hebben er geen baat bij, als zij naast prednison ook nog met Imuran worden behandeld, schrijven Italiaanse onderzoekers. Hun nierfunctie gaat dan niet minder snel achteruit. Maar ze hebben wel vaker last van bijwerkingen.

PatiŽnten met IgA-nefropathie krijgen vaak prednison. Maar een agressievere behandeling, met zwaardere medicijnen, zou wel eens effectiever kunnen zijn, stelden Italiaanse artsen. Zij voerden daarom een studie uit onder 207 patiŽnten met deze nierziekte. Die hadden allemaal een licht tot matig verminderde nierfunctie en verloren ten minste 1 gram eiwit per dag met hun urine. Een deel van de patiŽnten behandelden ze met alleen prednison: een onderhoudsdosis om de dag, gecombineerd met drie stootkuren waar steeds twee maanden tussen zaten. De anderen kregen bovenop dit medicijnschema ook nog een half jaar lang azathioprine (Imuran).

Na bijna vijf jaar bleek in beide groepen bij een vrijwel gelijk percentage patiŽnten een stijging in het creatinine van het bloed met meer dan 50% te hebben opgetreden. De behandeling verlaagde de eiwituitscheiding, maar ook daarin was er geen verschil tussen de groepen. Wel hadden meer patiŽnten die Imuran kregen, last van bijwerkingen die het gevolg waren van de behandeling.

Het gedurende een half jaar toevoegen van een lage dosis azathioprine aan een prednisonbehandeling, biedt patiŽnten met IgA-nefropathie geen voordelen. Maar het kan het risico op ernstige bijwerkingen wel verhogen, concluderen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-07-2010
Bron: Jourmal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier