Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer Chinese zuivel vervuild, ouders in paniek

Door Merel Dercksen 

Behalve melkpoeder, blijken nu ook andere Chinese zuivelproducten vervuild met melamine. Inmiddels zijn 22 bedrijven betrokken bij het voedselschandaal, enkele tientallen mensen gearresteerd en vier kinderen overleden. Chinese ziekenhuizen worden overspoeld door ongeruste ouders die een echo willen laten maken van de nieren van hun kind.

Nadat aan het licht kwam dat melkpoeder van het vooraanstaande bedrijf Sanlu vervuild was met de giftige stof melamine, heeft de Chinese overheid besloten alle zuivelbedrijven in het land te controleren. De resultaten tot nu toe zijn dat 22 firma's besmette producten hebben geleverd. Een daarvan is de Inner Mongolia Yili Industrial Group Co Ltd, waarvan onder andere yoghurt en ijs melamine bleken te bevatten. In Hong Kong zijn alle producten van Yili van de markt gehaald.

Yili behoorde, net als Sanlu, tot de bedrijven die hun producten niet hoefden te laten testen vanwege een bewezen goede staat van dienst. Die regeling is per direct door de regering afgeschaft. Enkele tientallen verdachten zijn gearresteerd, zowel verkopers van melamine als zuivelproducenten die de stof toegevoegd hebben aan hun producten. Daarnaast zijn ambtenaren, tot op het niveau van burgemeesters, ontslagen omdat zij niet adequaat gehandeld zouden hebben.

Intussen worden ziekenhuizen overspoeld door ongeruste ouders, die een echo van de nieren van hun kind willen laten maken om zeker te weten dat de baby geen nierstenen heeft. Het gaat om honderden gezinnen per ziekenhuis per dag. De overheid zou deze week voor enkele ziekenhuizen nieuwe echo-apparatuur aanschaffen zodat ouders niet onverrichterzake naar huis hoeven te worden gestuurd. Daarnaast heeft ze toegezegd de behandeling van de kinderen die door het melkpoeder nierfalen ontwikkeld hebben, te betalen. Wel geeft het ministerie van Volksgezondheid het advies kinderen met nierstenen die kleiner dan 4 millimeter zijn, niet op te nemen. Zij zouden thuis voldoende water moeten drinken en de steentjes vanzelf uitplassen.

De teller is inmiddels opgelopen tot 6.244 kinderen met nierstenen, van wie 158 ook acuut nierfalen hebben ontwikkeld. Deze week is een vierde baby hieraan overleden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-09-2008
Bron: diverse | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier