Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer begeleiding door diŽtisten voor Britse nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

'Investeer de besparingen door een goed dieet in meer diëtisten-tijd voor mensen met een nierziekte'. Zo vat de Engelse niertsaar, Donal O'Donoghue, de nieuwe ideeën van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) samen. NICE is de 'waakhond' waar het gaat om uitgaven die in de gezondheidszorg gedaan worden.

NICE deed afgelopen jaar de aanbeveling dat iedereen met een nierziekte in stadium 4 of 5, dat is vergevorderd nierfunctieverlies of dialyseafhankelijkheid, een uitgebreid consult zou moeten krijgen bij een in nierziekten gespecialiseerde diëtist. Bij kinderen gebeurt dit al, maar voor volwassenen is de praktijk nogal wisselend. Volgens de NICE Clinical Guidelines on the management of Hyperphosphataemia (richtlijnen bij hyperfosfatemie, een veelvoorkomend probleem bij nierpatiënten) is dieetadvies zelfs de eerste behandeling die zou moeten worden aangeboden, voordat er wordt overgegaan op medicatie.

Omdat naar schatting driekwart van de patiënten die ervoor in aanmerking zouden komen op dit moment door een nierdiëtist gezien wordt, zou het volgen van de aanbeveling betekenen dat er meer geld naar dieetzorg moet. Het optrekken van dat aantal tot 95% van de patiënten met een vergevorderde nierziekte, zou volgens NICE ongeveer £100.000 (€116.500) per miljoen inwoners gaan kosten. En tegelijkertijd een zelfde bedrag per niercentrum, omdat die gemiddeld een populatie van een miljoen inwoners bedienen.

Toegang tot een gespecialiseerde diëtist past in het hedendaagse concept van multidisciplinaire zorg. Volgens NICE hebben nierdiëtisten niet alleen een rol in het directe patiëntmanagement, waarbij hun adviezen door de andere teamleden moeten worden herhaald en in de uitvoering gecontroleerd, maar ligt er ook een 'cruciale' taak voor hen weggelegd in de ondersteuning van de andere teamleden. Bijvoorbeeld in de vorm van opfriscursussen over het dieet voor nierpatiënten.

Uit de Britse Renal Registry is bekend dat niet meer dan 60-70% van de dialysepatiënten een serumfosfaatwaarde binnen de streefwaarden heeft. Voor de meeste centra moet deze richtlijn dan ook een aansporing zijn om hun werkwijze te herzien en over te stappen op de multidisciplinaire werkwijze, schrijft O'Donoghue. Met als doel en verwachting dat patiënten beter inzicht krijgen in hun dieet en meer gemotiveerd raken het te volgen.

Maar waar moet dat dan van betaald worden? Volgens de richtlijn levert overstappen op calciumacetaat of calciumcarbonaat als fosfaatbinder van eerste keus al veel meer op, in geld, dan er nodig is om de extra diëtisten te betalen: tot drie miljoen pond per miljoen inwoners. Het volledig invoeren van de richtlijn zorgt volgens O'Donoghue dus voor een beter samenhangende dieetondersteuning voor nierpatiënten, betere fosfaatcontrole en ook nog besparing van geld, dat vervolgens kan worden geïnvesteerd in andere aspecten van de nierzorg.

De niertsaar gaat niet in op bijvoorbeeld het feit dat calciumhoudende fosfaatbinders voor lang niet elke patiënt geschikt zijn, maar in de volledige richtlijn is hiermee wel rekening gehouden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-02-2013
Bron: renal tsar's blog | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier