Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijnen tegen SLE in gevorderd stadium van ontwikkeling

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat er binnen afzienbare termijn voor het eerst een medicijn op de markt komt tegen Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Bij deze auto-immuunziekte die ook de nieren aantast, worden op dit moment algemene afweeronderdrukkers ingezet.

Al een halve eeuw proberen farmaceuten een medicijn te ontwikkelen tegen SLE. De bedrijven Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC zijn bezig met een vergunningsaanvraag voor een medicijn dat ze samen hebben ontwikkeld, Benlysta. Dat zou dan het eerste speciaal voor SLE ontwikkelde medicijn zijn. Ook andere bedrijven zijn een eind op weg, aangezien meerdere het afgelopen jaar in de openbaarheid hebben gebracht dat ze geld hebben opgehaald voor de verdere ontwikkeling van hun eigen middelen tegen SLE. De meeste van deze bedrijven, in de VS, Europa en IsraŽl, zijn dit jaar gestart met de eerste onderzoeken.

Human Genome Sciences Inc. en GlaxoSmithKline PLC verwachten dat Benlysta begin volgend jaar al in de VS en Europa op de markt kan komen. Volgens analisten is het medicijn een potentiŽle 'blockbuster'. 'Investeerders hebben duidelijk een hernieuwde interesse in lupus,' zegt analist Brian Skorney. 'Als je een effectieve therapie goedgekeurd krijgt door de FDA, kun je er een hoop aan verdienen.'

Benlysta wordt via een infuus toegediend. Het remt de rijping van antilichaam-producerende B-cellen. Hierdoor neemt het aantal antilichamen dat zich tegen het eigen lichaam van de patiŽnt richt af. Uit onderzoek bleek dat Benlysta de ziekteactiviteit kan minderen. Ook lijkt het erop, dat patiŽnten die het medicijn gebruiken, minder gevoelig worden voor nieuwe opvlammingen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-06-2010
Bron: Wall Street Journal | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier