Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijnen bevatten onnodig veel fosfaat

Door Gerard Kok 

Dialysepatiënten krijgen al snel te veel fosfaat binnen. Dit kan leiden tot te veel fosfaat in het bloed, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen zoals atherosclerose of hartproblemen tot gevolg kan hebben. Voor dialysepatiënten is het daarom belangrijk de hoeveelheid fosfaat die ze binnen krijgen goed in de gaten te houden. Voeding is een voor de hand liggende bron van fosfaat, maar medicijnen zijn een andere belangrijke bron, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Op de verpakking van medicijnen staat meestal niet hoeveel fosfaat het medicijn bevat, hoewel de verpakking doorgaans wel vermeldt dat er fosfaat in zit. Toen onderzoekers verbonden aan de Rutgers-Robert Wood Johnson medical school (iets ten zuidwesten van New York) besloten eens te meten hoeveel fosfaat er nu in enkele veel voorgeschreven medicijnen zat, verwachtten zij eigenlijk dat de hoeveelheden wel mee zou vallen. Maar het viel tegen: medicijnen zoals lisonopril (een ACE-remmer) en amlodipine (een calciumantagonist), beide voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen, bevatten meer dan 30 mg per tablet (op 10 mg werkzame stof), terwijl paroxetine (een antidepressivum) de kroon spande met 111,5 mg fosfaat per tablet. Ter vergelijking: de aanbevolen hoeveelheid fosfaat voor dialysepatiënten is 800-1000 mg per dag.

Uit het onderzoek bleek voorts dat tabletten met meer werkzame stof niet noodzakelijkerwijs ook meer fosfaat bevatten. Ook maakte het niet uit of het een merk of merkloos medicijn betrof. Volgens de onderzoekers laat dat zien dat medicijnfabrikanten niet door hebben dat hun medicijnen zo veel fosfaat bevatten, en dat zij zich ook niet realiseren dat die hoeveelheden van zo'n groot klinisch belang zijn voor dialysepatiënten.

Volgens het onderzoeksteam is de eenvoudigste oplossing dat medicijnfabrikanten gaan vermelden hoeveel fosfaat er in hun medicijnen zit, en dat er een waarschuwing op de bijsluiter komt als dat meer dan 10 mg is. De onderzoekers hebben daartoe een petitie ingediend bij de FDA (Food and Drug Administration), het agentschap in de Verenigde Staten dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-04-2015
Bron: Kidney International | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
  04-05-2015 08:42

  Het is volgens mij geen "niet door hebben" maar in het gunstigste geval lamlendigheid.
  Ik ben geen voorstander van veel regelgeving. Maar al te vaak zijn regels onzinnig en overbodig.
  Maar de regel dat op de verpakking moet staan wat er echt in zit en vooral hoeveel ontbreekt helaas nog steeds in veel landen.
  Of het nu fosfaat in medicijnen of in vla betreft, dan wel zout in voedingstoffen zoals ook in vla!, het moet op de verpakking staan in grammen per 100 gram.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Medicijnen bevatten onnodig veel fosfaat

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier