Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijn oorzaak gedragsproblemen nefrotische kinderen

Door Merel Dercksen 

Van prednison is bekend dat het tot gedragsproblemen kan leiden. Indiase artsen brachten het gedrag van kinderen met Nefrotisch Syndroom in kaart en constateren dat alle kinderen, die met prednison behandeld worden, lastiger of afwijkender gedrag vertonen dan gezonde kinderen. En hoe meer prednison ze gekregen hebben, hoe groter de afwijkingen zijn.

SteroÔdentherapie (prednison) bij kinderen met het Nefrotisch Syndroom kan verschillende bijwerkingen hebben, waaronder gedragsproblemen. Indiase en Duitsen artsen hebben de gedragsveranderingen bij deze kinderen geÔnventariseerd, verdeeld naar verschillende subgroepen die onder kinderen met het idiopatisch Nefrotisch Syndroom te onderscheiden zijn. Daarna hebben ze proberen te achterhalen of er een verband is tussen de verschillende gedragsproblemen en de totale dosis steroÔden die de kinderen binnengekregen hadden.

Van 131 kinderen met het idiopatisch Nefrotisch Syndroom die op prednison reageerden, brachten de onderzoekers het gedrag in kaart met behulp van een scorelijst, de Achenbach Child Behaviour Checklist. Vijftig gezonde kinderen dienden als controlegroep. De onderzoekers verdeelden de kinderen in twee groepen op basis van leeftijd, van 1,5 tot 5 en van 6 tot 15 jaar. Daarbinnen maakten ze weer onderscheid naar de status van de ziekte en tussen kinderen met en zonder regelmatige terugval. Kinderen die regelmatig een opleving van de ziekte hebben, krijgen vaak continu prednison, terwijl andere kinderen langere tijd zonder kunnen zonder dat de ziekte de kop weer opsteekt.

Alle kinderen met Nefrotisch syndroom, in beide leeftijdsgroepen, scoorden hoger op verschillende soorten afwijkend gedrag, behalve op het breken van regels. De jonge kinderen met regelmatige terugvallen hadden de hoogste scores op de verschillende domeinen van de checklist, vergeleken met hun leeftijdsgenootjes bij wie de ziekte niet vaak opspeelde. Dat ging alleen niet op bij slaapproblemen.

In beide leeftijdsgroepen zagen de onderzoekers een nauw verband tussen afwijkend gedrag en de totale dosis steroÔden die de kinderen binnen hadden gekregen. Artsen die kinderen met het Nefrotisch Syndroom met steroÔden behandelen, zouden meer aandacht aan afwijkend gedrag moeten besteden, vinden de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-07-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • andre dewerdt, amsterdam
    20-07-2010 23:24

    ik ben zelf na jaren gebruik prednison,in een ernstige psychose gekomen,ik ken veel prednisongebruikers die allen gedragsproblemen hebben,artsen ontkennen dit vaak
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier