Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijn dat nierstenen voorkomt te koop in Canada

Door Merel Dercksen 

Het Canadese farmaceutisch bedrijf Paladin Labs Inc heeft toestemming gekregen om in Canada een product te verkopen, dat nierstenen zou moeten voorkomen. De werking is gebaseerd op de wetenschap, dat de meest gangbare vorm van nierstenen niet ontstaat in een zure omgeving.

Urocit-K van Mission Pharmacal bestaat uit kaliumcitraat dat vertraagd wordt afgegeven. Kaliumcitraat zou bij negentig procent van de mensen met nierstenen, deze kunnen voorkomen. Nierstenen bestaan meestal uit calciumoxalaat. Het citraat uit het medicijn voorkomt, dat deze verbinding ontstaat en neerslaat in de nieren.

Directeur van Paladin Ross Goodman:'We lanceren eerst Urocit-K 540 mg en starten in 2009 de procedure om ook de formule met een dubbele dosering, 1080 mg, op de markt te mogen brengen.' Paladin heeft meerdere producten tegen urologische problemen in het assortiment.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-01-2009
Bron: Proactiveinvestors | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier