Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicatietherapie bij nierstenen wordt nauwelijks toegepast

Door Jeroen van Setten 

Amerikaans artsen maken amper gebruik van de mogelijkheid patiŽnten met nierstenen door middel van medicijnen te helpen. Uit onderzoek blijkt dat die methode, ondanks een relatieve stijging in de laatste jaren, maar in iets meer dan 1,1 procent van de gevallen wordt gebruikt. En dat terwijl, volgens de onderzoekers, die methode veilig en bewezen werkzaam is.

John M. Hollingsworth en een aantal collega's van de Universiteit van Michigan, analyseerden gegevens van Eerste Hulpafdelingen over de jaren 2000 tot 2007. Als een calciumantagonist of alfa-blokker aan een patiŽnt met nierstenen werd voorgeschreven, beschouwde Hollingsworth dat als een poging de stenen kwijt te raken met behulp van medicatie. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de kans op spontane evacuatie van de steen bij gebruik van deze medicijnen ten minste 50 procent hoger ligt dan wanneer geen medicatie wordt gegeven.

Hoewel het gebruik steeg in de periode van de studie, elk opeenvolgende jaar verdubbelde het aantal patiŽnten, was dat aan het eind van de studie nog slechts 1,1 procent. Eerder onderzoek suggereert dat een op de vier patiŽnten die behandeld worden voor stenen, zonder chirurgie of vergruizing zou moeten kunnen. Als dit het geval is, is de uiterst lage prevalentie van deze methode in Amerikaanse Eerste Hulpafdelingen een gemiste kans van ongeveer 260.000 Amerikanen per jaar. Zij ondergaan zonder echte noodzaak vergruizing of een chirurgische ingreep.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-10-2009
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier