Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

Door Redactie NierNieuws 

De apothekersorganisatie KNMP heeft een app gelanceerd die voor 600 geneesmiddelen doseringsadviezen geeft voor mensen met een verminderde nierfunctie.Voorheen konden apothekers en andere zorgverleners alleen gebruik maken van een zakboekje als medicijnen werden verstrekt aan dergelijke patiënten.

De adviezen in de app, die veel eenvoudiger up-to-date te houden valt dan het boekje, variëren van 'geen actie nodig' tot uitgebreide doseringsaanpassingen. Verdere verrijkingen zijn volgens de KNMP onder meer, een rekenformule voor het schatten van de nierfunctie offline en een klikbare tabel met de geneesmiddelen, ingedeeld naar de farmacotherapeutische groepen. Bovendien kan bij elk doseringsadvies een risicoanalyse worden geraadpleegd, met een samenvatting van de gebruikte literatuur.

De app vervangt het zakboekje ‘Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen’, is beschikbaar voor Apple en Android en is te vinden onder de naam 'NierDosering'. Leden van de KNMP kunnen de app gratis gebruiken op twee apparaten. Anderen betalen 18,99 euro inclusief BTW.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-03-2017 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie Niernieuws,
  17-03-2017 14:27

  Reactie op de lezersvragen:

  Margriet Schellekens, de app is te koop voor iedereen; zie de informatie in de laatste alinea van het artikel.

  Jos Sparreboom, we hebben uw vraag voorgelegd aan de KNMP. Hun reactie luidt: KNMP heeft geen invloed op de inhoud van bijsluiters, daar gaat de fabrikant over. De informatie in de KNMP-app 'Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen' gaat vaak verder dan de info in de bijsluiter.
  KNMP-informatie voor patiŽnten is te vinden op www.apotheek.nl. Daar staat per geneesmiddel echter wťl een vermelding als het medicijn minder geschikt is (of kan zijn) bij verminderde nierfunctie, maar er staat geen informatie over aanpassing van de dosering. KNMP adviseert mensen met een verminderde nierfunctie altijd hun apotheek te informeren, zodat die de dosering van geneesmiddelen kan monitoren.
  De vraag waarom ervoor gekozen is om die doseringsinformatie niet mee te nemen op de site, kon men niet beantwoorden.

 • Margriet schellekens, Muiden
  13-03-2017 08:46

  Is de app ook voor de nierpatiŽnt beschikbaar?

 • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
  13-03-2017 07:59

  Ik begrijp dat het niet strikt persoonsgebonden is. Waarom staat het dan niet in bijsluiters van die medicijnen die het betreft?
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier