Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

Door Redactie NierNieuws 

De apothekersorganisatie KNMP heeft een app gelanceerd die voor 600 geneesmiddelen doseringsadviezen geeft voor mensen met een verminderde nierfunctie.Voorheen konden apothekers en andere zorgverleners alleen gebruik maken van een zakboekje als medicijnen werden verstrekt aan dergelijke patiënten.

De adviezen in de app, die veel eenvoudiger up-to-date te houden valt dan het boekje, variëren van 'geen actie nodig' tot uitgebreide doseringsaanpassingen. Verdere verrijkingen zijn volgens de KNMP onder meer, een rekenformule voor het schatten van de nierfunctie offline en een klikbare tabel met de geneesmiddelen, ingedeeld naar de farmacotherapeutische groepen. Bovendien kan bij elk doseringsadvies een risicoanalyse worden geraadpleegd, met een samenvatting van de gebruikte literatuur.

De app vervangt het zakboekje ‘Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen’, is beschikbaar voor Apple en Android en is te vinden onder de naam 'NierDosering'. Leden van de KNMP kunnen de app gratis gebruiken op twee apparaten. Anderen betalen 18,99 euro inclusief BTW.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-03-2017 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie Niernieuws,
  17-03-2017 14:27

  Reactie op de lezersvragen:

  Margriet Schellekens, de app is te koop voor iedereen; zie de informatie in de laatste alinea van het artikel.

  Jos Sparreboom, we hebben uw vraag voorgelegd aan de KNMP. Hun reactie luidt: KNMP heeft geen invloed op de inhoud van bijsluiters, daar gaat de fabrikant over. De informatie in de KNMP-app 'Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen' gaat vaak verder dan de info in de bijsluiter.
  KNMP-informatie voor patiŽnten is te vinden op www.apotheek.nl. Daar staat per geneesmiddel echter wťl een vermelding als het medicijn minder geschikt is (of kan zijn) bij verminderde nierfunctie, maar er staat geen informatie over aanpassing van de dosering. KNMP adviseert mensen met een verminderde nierfunctie altijd hun apotheek te informeren, zodat die de dosering van geneesmiddelen kan monitoren.
  De vraag waarom ervoor gekozen is om die doseringsinformatie niet mee te nemen op de site, kon men niet beantwoorden.

 • Margriet schellekens, Muiden
  13-03-2017 08:46

  Is de app ook voor de nierpatiŽnt beschikbaar?

 • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
  13-03-2017 07:59

  Ik begrijp dat het niet strikt persoonsgebonden is. Waarom staat het dan niet in bijsluiters van die medicijnen die het betreft?
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier