Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

Door Redactie NierNieuws 

De apothekersorganisatie KNMP heeft een app gelanceerd die voor 600 geneesmiddelen doseringsadviezen geeft voor mensen met een verminderde nierfunctie.Voorheen konden apothekers en andere zorgverleners alleen gebruik maken van een zakboekje als medicijnen werden verstrekt aan dergelijke patiënten.

De adviezen in de app, die veel eenvoudiger up-to-date te houden valt dan het boekje, variëren van 'geen actie nodig' tot uitgebreide doseringsaanpassingen. Verdere verrijkingen zijn volgens de KNMP onder meer, een rekenformule voor het schatten van de nierfunctie offline en een klikbare tabel met de geneesmiddelen, ingedeeld naar de farmacotherapeutische groepen. Bovendien kan bij elk doseringsadvies een risicoanalyse worden geraadpleegd, met een samenvatting van de gebruikte literatuur.

De app vervangt het zakboekje ‘Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen’, is beschikbaar voor Apple en Android en is te vinden onder de naam 'NierDosering'. Leden van de KNMP kunnen de app gratis gebruiken op twee apparaten. Anderen betalen 18,99 euro inclusief BTW.

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-03-2017 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie Niernieuws,
  17-03-2017 14:27

  Reactie op de lezersvragen:

  Margriet Schellekens, de app is te koop voor iedereen; zie de informatie in de laatste alinea van het artikel.

  Jos Sparreboom, we hebben uw vraag voorgelegd aan de KNMP. Hun reactie luidt: KNMP heeft geen invloed op de inhoud van bijsluiters, daar gaat de fabrikant over. De informatie in de KNMP-app 'Verminderde nierfunctie. Doseringsadviezen voor geneesmiddelen' gaat vaak verder dan de info in de bijsluiter.
  KNMP-informatie voor patiŽnten is te vinden op www.apotheek.nl. Daar staat per geneesmiddel echter wťl een vermelding als het medicijn minder geschikt is (of kan zijn) bij verminderde nierfunctie, maar er staat geen informatie over aanpassing van de dosering. KNMP adviseert mensen met een verminderde nierfunctie altijd hun apotheek te informeren, zodat die de dosering van geneesmiddelen kan monitoren.
  De vraag waarom ervoor gekozen is om die doseringsinformatie niet mee te nemen op de site, kon men niet beantwoorden.

 • Margriet schellekens, Muiden
  13-03-2017 08:46

  Is de app ook voor de nierpatiŽnt beschikbaar?

 • Jos Sparreboom, ÷verum- Zweden
  13-03-2017 07:59

  Ik begrijp dat het niet strikt persoonsgebonden is. Waarom staat het dan niet in bijsluiters van die medicijnen die het betreft?
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Medicatieadvies nierpatiŽnt op telefoon apotheker

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier