McDonald's roept 12 miljoen giftige drinkglazen terug
Door Merel Dercksen

De giftige glazen met Shrek afbeeldingen
In de Verenigde Staten roept fastfoodgigant McDonald's 12 miljoen glazen terug. De verf op de promotieglazen bevat giftige stoffen die de nieren kunnen beschadigen, meldt de Volkskrant vanmiddag.
De drinkglazen zijn een onderdeel van een promotiecampagne rondom de nieuwe film Shrek Forever After. Ze werden voor 2 dollar per stuk verkocht bij de vestigingen van McDonald's. In de verf die erop gebruikt werd, blijkt cadmium te zitten. Cadmium is een zwaar metaal, dat gebruikt wordt in oplaadbare batterijen, hoewel dat in de EU sinds enkele jaren verboden is, en in verschillende verbindingen als kleurstof in verf. Bij consumptie of inademing kan cadmium al in zeer kleine hoeveelheden schade aan onder andere de nieren veroorzaken. Vooral bij jonge kinderen, de doelgroep van de glazen, kan de stof zeer schadelijk zijn. Het is nog niet duidelijk waar de glazen zijn geproduceerd.
De zaak kwam aan het licht door een anonieme tip aan Jackie Speier, een lid van het Amerikaanse Congres. De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (CPSC), die de vrijwillige terugroepactie door McDonald's vrijdag aankondigde, waarschuwde consumenten onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de glazen.
In een reactie roept McDonald's zijn klanten op de bekers in te leveren. Die krijgen dan hun geld terug. Speier verklaarde dat McDonald's zijn huiswerk beter had moeten doen. 'Consumenten moeten voor hun gezondheid niet afhankelijk zijn van anonieme tips.'
Gepubliceerd: vrijdag 04-06-2010
Bron: De Volkskrant | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.
In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.
Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.
Jef Schaap overleden »
Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »
Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.
Reacties
Reageer op dit artikel