Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Masterclass Orgaanuitname voor chirurgen (in opleiding)

Door Merel Dercksen 

Wanneer: donderdag 16-12-2010 t/m vrijdag 17-12-2010

Vanwege een te klein aantal deelnemers is deze masterclass geannuleerd


Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) organiseren een Masterclass Chirurgische aspecten van Orgaanuitname voor chirurgen (in opleiding). Gedeeltelijk valt die samen met de Masterclass Chirurgische aspecten van Orgaanuitname voor operatieassistenten.

De tweedaagse cursus kent op 16 december een apart programma voor zowel operatieassistenten als artsen en op 17 december een gezamenlijk practicum.

In het programma voor artsen komen niet alleen chirurgische technieken aan bod, maar wordt de gehele multi-orgaandonatie (MOD)-procedure belicht. Onderdeel is bijvoorbeeld ook de preservatiemethode in relatie tot de preventie van orgaanschade. Tevens zal er gesproken worden over non-heartbeating MOD-procedures. Na een theoretische uitleg over de chirurgische technieken op 16 december volgt in de ochtend van 17 december een practicum waarin deze technieken worden geoefend op menselijke stoffelijke overschotten.

De masterclass is gericht op de chirurgen of chirurgen i.o. die (gaan) participeren in de orgaanuitnameteams. Daarnaast zijn ook andere geÔnteresseerde chirurgen welkom. Deelnemers ontvangen na het volgen van de cursus een certificaat. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) heeft de masterclass geaccrediteerd met acht punten.

Sprekers zijn transplantatiecoŲrdinatoren, gespecialiseerde OK-assistenten uit het LUMC en transplantatiechirurgen.

De organisatie raadt zwangere vrouwen af deel te nemen aan het practicum. Het maximaal aantal deelnemers is 21. De kosten voor de volledige cursus zijn Ä 400,- inclusief diner, en Ä 495,- voor deelnemers die ook een hotelovernachting boeken. Voor vragen kunt u contact opnemen met Monique van Maasdam of Jeannette de Graauw via transcriptum@transplantatiestichting.nl.

Masterclass Chirurgische aspecten van Orgaanuitname voor chirurgen: donderdag 16 december 10:00 uur - vrijdag 17 december 12:30 uur

Locatie: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Hoofdgebouw en gebouw 2: anatomie

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-07-2010
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier