Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marktwerking is vooral een geloof

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Veel mensen geloven ergens in. Zo gelooft bedrijfseconoom en verandermanager Albert Hagedoorn erin dat het aantal dialysecentra in Nederland 'vanzelf' zodanig zal stabiliseren dat een optimale mix ontstaat van klantgerichtheid, efficiency en medisch verantwoord handelen. Hagedoorn gelooft in de marktwerking in de zorg.

Veel gelovigen zijn blind voor praktijksituaties die hun geloof tegenspreken. Hagedoorn is op die regel geen uitzondering. Hij nuanceert zijn verhaal niet en concludeert op basis van zijn ervaringen met dialysecentra(!), dat de Heilige Markt zal gaan zorgen voor een schitterend evenwicht in die branche. Een paradijs van vrije keuze en aanbod voor een uitstekende prijs.

Om het voor Hagedoorn niet te ingewikkeld te maken blijf ik bij dialysecentra en durf de stelling aan dat er in Amerika, het Mekka van de marktwerking, geen sprake is van vrije keuze, de levensverwachting van dialysepatiŽnten bedroevend laag is en de marktwerking op dit vlak domweg heeft gefaald.

Er is in de VS sprake van een monopolist, Fresenius, die de markt domineert, daarmee ook de prijzen dicteert en een kwaliteit levert die naar onze begrippen ver onder de maat is. Iets ingewikkelder, maar dichter bij huis: de keuze in zorgverzekeraars is in Nederland al gedaald tot vier stuks. En de premies stijgen jaarlijks. En niet maar zo'n beetje.

De omstandigheid waaronder dergelijke onplezierige situaties ontstaan noemen we marktwerking.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-10-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie, Utrecht
    26-10-2010 13:00

    Ook NierNieuws zoekt graag de nuance. Zeer binnenkort komen we met een uitgebreid achtergrondverhaal over particuliere centra, onder meer in Almere en Woerden. In dit redactioneel wordt alleen gewezen op het feit dat marktwerking als fenomeen niet automatisch een uitgebalanceerde markt oplevert, zoals meneer Hagendoorn in zijn weblog suggereert.

  • Peter, Ens
    26-10-2010 12:54

    Om alles met amerika te gaan vergelijken gaat ook wat ver. Overal waar te voor staat is niet goed. En dat zie je in amerika. Te duur, te dik, te groot, teveel marktwerking. Kun je ook gereguleerd doen.Dialyse moet aan vooraf vastgestelde normen voldoen tegen een vaste prijs. Mijn ervaring is met dialyse afdelingen dat deze een tunnelvisie. hebben. Het is vooral belangrijk hoe je fuctioneert op de dialyse niet bijvoorbeeld of je nog werkt hobby's enzoverder.Belangrijker is dat je je eigen machine opbouwt, bloeddrukje zelf meet. In almere zie je nu hoe er geconcurret wordt op kwaliteit. Aanpassen aan de wensen van de patient. Ikzelf doe hemodialyse thuis en dus flexibel. Was dit niet zo zou ik in almere gaan spoelen.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier