Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Man ontslagen die nier doneerde en nierpatiŽnt werd

Door Jeroen van Setten 

Bij een bedrijf in het afhandelen van vliegtuigen op het platform van Schiphol, wordt in ploegen met een vaste samenstelling gewerkt. Het is volgens het bedrijf onmogelijk een werknemer die na een nierdonatie in 2002 nierpatiŽnt werd, daarbij goed in te roosteren. De kantonrechter in Haarlem keurde het ontslag goed.

Het bedrijf, Menzies Aviation (Ground Services), reorganiseerde in 2009 drastisch wegens een halvering van het aantal vliegtuigen. Daarbij ging Menzies over op vaste teamsamenstellingen. Volgens het bedrijf de enige manier om de crisis het hoofd te bieden. De ploegen worden met zorg samengesteld. Er wordt rekening gehouden met leeftijd, de kwaliteit van de medewerkers en het feit dat mensen die in het verleden verdacht zijn geweest van diefstal niet gezamenlijk in ťťn team van 5 man zitten.

Maar er ontstaan problemen bij het inroosteren. Een werknemer, die in 2002 vlak na zijn indiensttreding, een nier aan zijn zus afstond werd later nierpatiŽnt. Hij mag volgens de arbodienst niet vůůr 11:00 uur worden ingezet. Menzies acht dat een onmogelijke opgave. En hoewel de man een lijst met handtekeningen van collega's kan laten zien die wel van dienst willen ruilen, houdt Menzies aan zijn standpunt vast.

Menzies erkent dat de werknemer zijn werkzaamheden naar tevredenheid uitvoert, maar ziet toch geen uitweg. Volgens het bedrijf moeten de roosters rond de vliegtuigen heen worden gebouwd en niet rond een individuele werknemer. De vraag is dus of de beperking van de werknemer, rekening houdend met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH), een onevenredige belasting vormt voor de werkgever.

De kantonrechter meent in dit geval van wel. Hij ontbindt de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding van 27.000 Euro aan de werknemer. Dat de werknemer verder wel goed functioneerde, deed volgens de rechter niet ter zake.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-07-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier