Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Man aan dialyse door onmatig ijsthee drinken

Door Jeroen van Setten 

IJstheenefropathie. Zo doopten onderzoekers een zeldzame vorm van nierfalen die veroorzaakt lijkt te zijn door het onmatig drinken van grote hoeveelheden ijsthee. Ze publiceerden erover in het New England Journal of Medicine en ontketenden daarmee in Amerika een ware mediahype.

Een 56-jarige Amerikaan die vorig jaar met klachten van zwakte, vermoeidheid, pijn in het hele lichaam en een fors verhoogd serumcreatinine bij de dokter kwam, bleek na doorvragen dagelijks 16 flinke glazen (0,26 liter) ijsthee te drinken. In totaal dus bijna 4,5 liter. Daarmee consumeerde de man meer dan 1500 mg oxalaat per dag. Normaal gesproken krijgen mensen niet meer dan 40 à 50 mg per dag binnen uit verschillende voedingsmiddelen.

Het is al langer bekend dat zich door het oxalaat in de ijsthee nierstenen, calciumoxalaatstenen, kunnen ontwikkelen. Dat bleek bij deze man echter niet het geval. Het oxalaat was, zo bleek uit een biopt, in de vorm van scherpe calciumoxalaatkristallen in zijn nieren neergeslagen. De kristallen veroorzaakten ontstekingen en littekenvorming waardoor de nierfunctie achteruit ging. De ijstheeverslaafde Amerikaan raakte aan de dialyse. De nierfunctie herstelde zich niet.

Ironisch genoeg bleek nog niet zolang geleden uit onderzoek dat een of twee koppen ijsthee per dag de kans op nierstenen verkleint. Maar 4,5 liter is natuurlijk een heel ander verhaal. Vrijwel niemand drinkt zoveel op een dag, dus de kans dat een wetenschappelijk tijdschrift nog eens een dergelijk artikel krijgt aangeboden lijkt verwaarloosbaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-04-2015
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier