Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

LUMC vindt oplossing voor ruzie tussen transplantatie-chirurgen

Door Redactie NierNieuws 

Gisterenmiddag, 18 januari 2016, is volgens het LUMC de beperking van het transplantatieprogramma opgeheven. Dat betekent dat alle lever-, nier- en pancreastransplantaties weer in Leiden kunnen worden uitgevoerd. Volgens het ziekenhuis is 'door een herschikking van taken de noodzakelijke capaciteit gecreëerd bij de transplantatiechirurgen'. Er is een interim-hoofd aangesteld die het team begeleidt.

Patiënten die op korte termijn voor een transplantatie in aanmerking zouden komen, zijn daarover al persoonlijk geïnformeerd. Dat geldt ook voor de betrokken patiëntenverenigingen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ook de IGZ is op de hoogte gesteld. Of de drie chirurgen die ook nu nog thuis zitten, later wel weer aan het werk gaan, is niet bekend.

Het transplantatieprogramma in het LUMC was sinds half december beperkt. In die periode heeft één LUMC-patiënt een transplantatie ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam. Twee transplantaties zijn een week opgeschoven. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-01-2016 | Nog geen reacties
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


LUMC vindt oplossing voor ruzie tussen transplantatie-chirurgen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier