Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Liever niet-matchende levende nier, dan gokken op postmortaal

Door Merel Dercksen 

Nierpatiënten die antilichamen tegen hun levende donor hebben, kunnen beter toch kiezen voor de incompatibele transplantatie met de bijbehorende behandeling, dan op de wachtlijst blijven staan en maar afwachten of er nog een goed passende nier komt. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in 22 transplantatiecentra.

Nierpatiënten die zelf een levende donor hebben, hopen natuurlijk dat ze een match vormen. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Sommige patiënten hebben antilichamen in hun bloed tegen weefselkenmerken van de donor. Zomaar transplanteren kan dan niet, dan wordt de nier afgestoten. Koppels kunnen dan aan een cross-overprogramma meedoen maar daarnaast (in Nederland: daarna), is er ook de mogelijkheid om de patiënt geschikt te maken voor een incompatibele transplantatie.

Voor deze ingreep moet het bloed van de patiënt eerst ontdaan worden van de antilichamen. Dit is een zware behandeling en de ontvanger moet meer medicatie gebruiken dan bij een passende nier. Daar komt bij dat een dergelijke nier, ondanks de behandeling, het vaak minder lang uithoudt dan een nier die wel goed past. De vraag is dan: probeer je dit, met een verhoogd risico dat de nier afgestoten wordt, of wacht je op een postmortale nier met een goede match, waarvan je niet weet of die komt?

In de Verenigde Staten is hier recent uitgebreid onderzoek naar gedaan: in 22 centra. Voor in totaal 1025 nierpatiënten die een nier hadden ontvangen van een levende, niet matchende (HLA-incompatibel) donor, hebben de onderzoekers twee controlegroepen samengesteld. In de ene groep stonden de patiënten op de wachtlijst en kregen ze tijdens de onderzoeksperiode misschien een nier van een overleden donor, maar misschien ook niet. Zoals het in werkelijkheid gaat. De patiënten in de andere groep ondergingen geen transplantatie.

Uit de resultaten blijkt dat een levende nier die niet goed matcht, gemiddeld betere uitkomsten oplevert dan niet getransplanteerd worden, wat ook wel verwacht werd. Maar de patiënt is gemiddeld ook iets beter af dan degenen die de gok nemen op een nier van een overleden donor, die misschien niet komt. Een jaar na transplantatie is het verschil nog niet zo groot, maar na drie, vijf en acht jaar is het duidelijk zichtbaar. Waarbij vooral de overlevingskansen van degenen die zeker niet getransplanteerd worden, flink achteruitgaan.

De conclusie van deze studie is dat nierpatiënten beter een transplantatie kunnen ondergaan met een nier van een niet-matchende, want HLA-incompatibele, donor, dan te wachten op een nier van een overleden donor. Hierbij moeten we er wel rekening mee houden dat in de groep patiënten die misschien wel, misschien niet getransplanteerd werd, het percentage getransplanteerden afhankelijk is van de jaarlijks beschikbare postmortale nieren. In de Verenigde Staten krijgt jaarlijks ongeveer 10% van de patiënten op de wachtlijst een postmortale nier. 

sterren Gepubliceerd: maandag 04-04-2016
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben. Aleixandra Mendoza Rojas, biomoleculair onderzoeker en promovendus aan het Erasmus MC, wil in haar promotieonderzoek ontrafelen hoe medicatieschommelingen effect hebben op het afweersysteem. Onlangs publiceerde zij met medeonderzoekers een artikel hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Expert Review of Clinical Immunology.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Liever niet-matchende levende nier, dan gokken op postmortaal

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier