Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lichte nierschade leidt tot kransslagaderverkalking

Door Gerard Kok 

Mensen met microalbuminurie, kleine hoeveelheden eiwit in de urine, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het mechanisme hierachter is echter nog onduidelijk. Om dit te achterhalen, onderzochten Amerikaanse artsen een grote groep mensen van verschillende etnische achtergrond. Zij keken of er een relatie bestond tussen microalbuminurie en coronairsclerose. Coronairsclerose is arteriosclerose (aderverkalking) van de kransslagaders, de slagaders die de hartspier van bloed voorzien. De kransslagaders zijn extra gevoelig voor atherosclerose en daarom is coronairsclerose een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

In eerste instantie gaven 6814 personen zonder hart- en vaatproblemen van Kaukasische, Afrikaans-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse of Chinese achtergrond, zich op voor het onderzoek. Ongeveer 100 van hen vielen af vanwege macroalbuminurie (meer dan 300 mg eiwit in de urine per etmaal). Uiteindelijk kon van 5666 deelnemers microalbuminurie en kransslagaderverkalking worden gemeten, zowel aan het begin van het onderzoek, als na ongeveer tweeŽnhalf jaar.

Deelnemers bij wie bij aanvang microalbuminurie werd gemeten hadden vaker coronairsclerose dan degenen zonder microalbuminurie. Daarnaast liepen diegenen met microalbuminurie, maar zonder kransslagaderverkalking aan het begin, meer risico om gedurende het onderzoek enige mate van coronairsclerose te ontwikkelen. Tenslotte ontwikkelde de kransslagaderverkalking van de deelnemers met coronairsclerose aan de start, zich sneller als er aan het begin ook sprake was van microalbuminurie.

De studie toont volgens de onderzoekers aan dat personen met microalbuminurie een groter risico lopen op coronairsclerose, en dat deze kransslagaderverkalking zich dan ook vaak sneller ontwikkelt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-06-2010
Bron: JACC Cardiovascular Imaging | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier