Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lezing Tariq Ramadan over orgaandonatie door moslims

Door Merel Dercksen 

Wanneer: woensdag 30-06-2010

Op woensdag 30 juni verzorgt de bekende Zwitserse filosoof en islamoloog prof. Tariq Ramadan een lezing aan de Universiteit Leiden, getiteld 'Islamic Biomedical Ethics and Muslims in the West'. Hij gaat in op actuele bio-ethische vraagstukken en de ontwikkeling van een Westers Islamitische visie hierop.

Aan de orde komen onder andere orgaandonatie, euthanasie, stamceldonatie, kunstmatige voortplanting, maagdelijkheidonderzoek en maagdenvlieshersteloperaties. Ramadan bouwt hierbij voort op zijn boek Radical Reform: Islamic Ethics and Liberation.

Ramadan is verbonden aan Oxford University en Doshisha Universiteit (Kyoto, Japan) en voorzitter van de denktank 'European Muslim Network' te Brussel. In het recente verleden was hij onder andere adviseur van de stad Rotterdam en werkzaam bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze openbare bijeenkomst vormt het slot van de honours class 'For God's Sake', een programma dat openstaat voor excellente bachelorstudenten van de Universiteit Leiden. Na de lezing volgt er een discussie met de aanwezigen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Lezing Tariq Ramadan: woensdag 30 juni 2010 16:00 - 18:00 uur

Locatie: Lorentzzaal, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Steenschuur 25, Leiden

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier