Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leverklachten bij cystenieren onafhankelijk van genmutatie

Door Merel Dercksen 

De genmutatie die ten grondslag ligt aan dominant overervende cystenieren (ADPKD), heeft invloed op de mate waarin de cystenieren tot uiting komen. Omdat bij deze aandoening ook cysten in de lever kunnen voorkomen, hebben Amerikaanse wetenschappers onderzocht of het aangedane gen ook bepaalt hoe ernstig de cystevorming in de lever is. Dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers van de Mayo Clinic hebben de gegevens bestudeerd van patiënten bij wie zowel bepaald was welke genmutatie de oorzaak van de ziekte was, als de lever was opgemeten. Het volume van de lever corrigeerden ze daarbij voor de lengte van de patiënt. In totaal ging het om 434 patiënten bij wie drie verschillende mutaties voorkwamen: twee soorten in het PKD1-gen, en een soort in het PKD2-gen.

De patiënten met een van beide mutaties in het PKD1-gen, de meest voorkomende, hebben gemiddeld veel grotere niervolumes dan de andere patiënten. Ook in verhouding tot hun lengte. Dit betekent meer en/of grotere cysten. Maar het volume van de lever blijkt in deze groep patiënten niet significant af te wijken van de gemiddelden in de andere twee groepen patiënten.

Wel zagen de onderzoekers dat vrouwen gemiddeld grotere levers hebben dan mannen. Vooral bij vrouwen jonger dan 48 jaar nam de lever relatief snel in omvang toe. Na die leeftijd blijkt de lever, in verhouding tot de lichaamslengte, bij veel vrouwen weer in volume af te nemen. Bij mannen blijft hij ook op hogere leeftijd groter worden.

Anders dan bij de nieren, is de mate waarin de ziekte zich in de lever manifesteert bij cystenieren niet afhankelijk van de onderliggende mutatie. Er zijn andere factoren die dit bepalen, waaronder het geslacht van de patiënt.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-03-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier