Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leidse onderzoekers winnen prijs met nieuw medicijn tegen BK-virus

Door Redactie NierNieuws 

Onder de naam Hybridize hebben onderzoekers van het Einthoven Laboratorium voor Vasculaire en Regeneratieve Geneeskunde de 19e editie van de Venture Challenge gewonnen. Hybridize heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat een getransplanteerde nier kan beschermen tegen virussen.

Patiënten krijgen na een (nier)transplantatie afweeronderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem de nier afstoot. Een groot nadeel daarvan is, dat het immuunsysteem ook geen weerstand meer biedt tegen indringers als virussen. Een berucht voorbeeld is het BK-virus: het overgrote deel van de mensen is ermee besmet, maar heeft daar geen last van. Tot het immuunsysteem platgelegd wordt. En dan levert dit virus ook nog risico's op voor de getransplanteerde nier.

Door de afweeronderdrukkende medicatie te verlagen kan het lichaam in staat worden gesteld het virus zelf te onderdrukken, maar dat levert weer een verhoogd risico op afstoting op. Het nieuwe medicijn dat Hybridize heeft ontwikkeld, kan de verspreiding van het BK-virus met 80% vertragen. Volgens de jury van de Venture Challenge sluit het Leidse medicijn goed aan op de medische behoefte in het vakgebied en kan het een grote bijdrage leveren aan de kostenreductie in de zorg.

De ontwikkeling van het medicijn is mede mogelijk gemaakt door de Opstartsubsidie van de Nierstichting en steun van Leiden Regenerative Medicine Platform. 'De volgende stap is dat we onze veelbelovende laboratoriumresultaten gaan vertalen naar de kliniek', vertelt professor Anton Jan van Zonneveld van het LUMC. 'We onderzoeken de mogelijkheden om op korte termijn onze Hybridize activiteiten onder te brengen in een nieuw spin-offbedrijf, om de benodigde investeringen te verwerven die nodig zijn voor klinische studies.'

sterren Gepubliceerd: maandag 09-07-2018
Bron: LUMC | Nog geen reacties
Wat doet een diŽtist?

Door Brechje van Adrichem - Het vak van diëtist is de laatste decennia veranderd, door digitalisering, veranderingen in de zorg en door voortschrijdend inzicht. Profilering en specialisatie speelt een steeds grotere rol; de diëtist is een proactieve paramedicus.

Een diëtist kan voor mensen met een nierziekte heel veel betekenen. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de diëtist bij ondervoeding, afvallen voor een transplantatie, voedingstoestand verbeteren na transplantatie of het verbeteren van bepaalde bloedwaarde(n) om achteruitgang van de nierfunctie trachten te vertragen of voorkomen. Ook in de laatste levensfase (bij het stoppen van een dialysebehandeling of bij een conservatief beleid) kan een diëtist hulp bieden.

Ik denk dat onze grootste taak behandelen (en voorkomen) van ondervoeding is, dit omvat ongeveer 90% van het patiëntencontact, zeker bij toenemende vergrijzing. Een gemiddelde dag van een diëtist omvat patiëntgebonden taken, dit is ongeveer 70% van de tijd en niet-patiëntgebonden taken, dit is ongeveer 30% van de tijd. Bij niet-patiëntgebonden taken kun je bijvoorbeeld denken aan bijhouden van vakliteratuur. Mijn dag start altijd met een 'kopje kalium'. Tijdens dit kopje koffie, bekijk ik mijn mail en screen of er nieuwe aanvragen zijn, welke ik voor vandaag moet inplannen en welke ik later kan inplannen. Soms is het nodig om nog even te overleggen.

Lees meer »

Cross-overmatching kan effectiever »

De meest gebruikte Amerikaanse algoritmes om cross-overtransplantatieketens uit te rekenen gaan er tot nu toe van uit dat elke transplantatie in de keten ook doorgang vindt. Recent onderzoek suggereert echter dat er meer transplantaties kunnen worden gedaan als deze algoritmes ermee rekening houden dat de ketens ook kunnen breken.

Lees meer »

Een stukje leeft door na je dood »

'Moira wil zondag nog een keer naar je vader toe. Ik denk dat dat een goed idee is. Dan kunnen we je moeder ook meenemen. Misschien is het wel de laatste keer.' Ik knik. 'Zondag moet ik naar een afspraak die ik niet kan afzeggen. Ik ga maandag. Renée gaat dan waarschijnlijk ook mee. Fijn dat jullie mijn moeder meenemen.' Mijn vader is al een poos ernstig ziek. Door Alzheimer is hij van een vrolijke Amsterdamse rouwdouwer met een blanke pit, veranderd in een zielig hoopje mens.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier