Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leeftijd en geslacht van invloed op samenstelling nierstenen

Door Merel Dercksen 

Dat calciumoxalaatstenen de meest voorkomende nierstenen zijn was wel bekend. Dat mannen vaker last hebben van deze kwaal dan vrouwen ook. Maar uit onderzoek van de Mayo Clinic blijkt dat de niersteenproductie niet constant is: bij jongeren zijn het vooral vrouwen die stenen ontwikkelen. Ook verandert de gemiddelde samenstelling met toenemende leeftijd. En tot slot blijken de seizoenen invloed te hebben.

Nierstenen zijn er in allerlei soorten, ze worden meestal ingedeeld naar hun chemische samenstelling. De meeste stenen bestaan voor het grootste deel uit calciumoxalaat. Amerikaanse onderzoekers hebben van meer dan 40.000 mensen die hun eerste niersteen loosden bepaald waar deze uit bestond. Ze probeerden te achterhalen of er een patroon zit in de samenstelling van de stenen, bijvoorbeeld verschillen tussen mannen en vrouwen.

Calciumoxalaatstenen komen zoals verwacht het meest voor, gevolgd door hydroxyapatietstenen en stenen van urinezuur. In kleinere hoeveelheden vormen mensen stenen van struviet, brushiet en cystine. Maar toen de onderzoekers hun resultaten uitsplitsten, zagen ze dat ouderen, boven de 55 jaar, juist vaker urinezuurstenen aanmaken dan hydroxyapatietstenen. Bij mannen en vrouwen zagen ze iets vergelijkbaars: over de hele onderzoeksgroep gemeten maken mannen meer nierstenen aan dan vrouwen. Maar in de subgroep van 10 tot 29 jaar is het juist andersom.

Tot slot zien de onderzoekers ook een seizoenseffect: de meeste calciumoxalaat- en urinezuurstenen worden in de zomer geproduceerd. Waarschijnlijk is dat een gevolg van een geconcentreerdere urine doordat mensen niet genoeg extra drinken als ze door de warmte meer transpireren. Andere nierstenen zijn niet seizoensafhankelijk. 

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-10-2014
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »


Leeftijd en geslacht van invloed op samenstelling nierstenen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier