Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Laparoscopisch nier verwijderen kan sneller

Door Merel Dercksen 

Chinese chirurgen hebben een methode getest waarbij ze een door kanker aangetaste nier sneller en met minder bloedverlies kunnen verwijderen dan bij de laparoscopische techniek die ze eerder gebruikten. Maar zonder dat de buik van de patiënt helemaal open hoeft.

Wanneer een nier door kanker zodanig is aangetast dat hij in zijn geheel verwijderd moet worden, wordt het voor de patiënt prettigste resultaat meestal bereikt met een kijkoperatie: die laat een relatief kleine snede achter waardoor de nier uit het lichaam gehaald wordt en wat plekjes waar de instrumenten naar binnen gestoken zijn. Dit geneest sneller dan een grote snede van een open operatie. Maar voor de chirurg is het lastiger: hij ziet het operatiegebied alleen via een camera en kan overal wat minder goed bij.

Chinese chirurgen hebben de laparoscopische techniek die ze gewend waren te gebruiken iets aangepast en vervolgens de resultaten van de twee technieken vergeleken. De aanpassingen houden in dat de chirurg zich zo vroeg mogelijk tijdens de operatie een weg naar de plaats waar de grote vaten de nier in en uitgaan toe opereert. Dit doet hij aan de hand van een aantal anatomische herkenningspunten ('landmarks'). Daar klemt hij de vaten direct af.

Tussen februari 2007 en oktober 2011 voerden de Chinese chirurgen bij 60 patiënten een nierverwijdering op de klassieke laparoscopische manier uit, en bij 40 volgens de aangepaste methode. De tweede methode blijkt gemiddeld een reductie in operatieduur van 20 minuten op te leveren: gemiddeld 40 minuten tegen eerder een uur. Ook verliezen de patiënten bij deze methode minder bloed: gemiddeld 100 ml waar dat bij de klassieke methode 147 ml was. Het percentage complicaties was niet verschillend tussen beide groepen.

Behalve dat vroege afklemming van de vaten tot een snellere operatie en minder bloedverlies leidt, biedt het ook nog de mogelijkheid om de procedure uit te voeren 'volgens de principes van een open operatie om een nier te verwijderen', schrijven de chirurgen.

De methode is minder geschikt voor het verwijderen van een nier die nog als donororgaan gebruikt gaat worden: daarbij is het juist van belang om de doorbloeding zo kort mogelijk te onderbreken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-02-2013
Bron: World Journal of Surgical Oncology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier