Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langer nierziek betekent meestal slechter slapen

Door Gerard Kok 

PatiŽnten met ernstige nierproblemen slapen vaak slecht. En ook getransplanteerden zijn meestal slechte slapers. Dat blijkt uit onderzoek van artsen uit het Iraanse Teheran die keken hoe vaak het voorkomt en wat de oorzaken zouden kunnen zijn.

De artsen stelden van een groep van 39 volwassenen met een goed functionerende donornier de PSQI score vast. Deze 'Pittsburgh Sleep Quality Index' score wordt bepaald aan de hand van een erkende vragenlijst. Tweederde van de deelnemers bleken slechte slapers (PSQI score 5 of hoger), de overige dertien waren goede slapers (PSQI lager dan 5). Daarnaast werd van alle deelnemers de lichamelijke conditie geÔnventariseerd.

De artsen constateerden bij slechte slapers vaker afwijkingen in het bloed. Deelnemers met problemen aan het bewegingsapparaat sliepen ook significant slechter. Ten slotte bleek: hoe langer ook de periode van serieuze nierproblemen vůůr de transplantatie, hoe groter de slaapproblemen erna.

Mensen met een donornier zijn dus kennelijk ook vaak slechte slapers, maar verdere onderzoeken met meer deelnemers zijn wel noodzakelijk om alle bevindingen te staven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 11-06-2010
Bron: Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Ruudje
  11-06-2010 19:09

  @Gerard: Maar hoe moet dat dan wŤl? Het plaatselijke bordeel vinden? En maakt het daarvoor uit of je goed of slecht slaapt?

  Ruudje, getransplanteerd en econoom

 • Gerard, Dordrecht
  11-06-2010 19:01

  Weer zo'n onbenul die een wel erg voor de hand liggende statische samenhang heeft gevonden.
  Doet me denken aan de volgende definitie van een socioloog: iemand die een onderzoek van 300.000 euro nodig heeft om het plaatselijke bordeel te vinden.

  Gerard, nierpatiŽnt en socioloog
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier