Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lange termijn FSGS beter te voorspellen

Door Gerard Kok 

Voor focale segmentale glomerulosclerose (FSGS) geldt wat voor veel andere nierziekten ook geldt: het is lastig om het langetermijnverloop van de ziekte voor de individuele patiënt te voorspellen. Er zijn wel vuistregels gebaseerd op (gedeeltelijke) klinische remissie, maar uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat dit niet zulke goede voorspellers zijn. Het onderzoek stelt nieuwe vuistregels voor, die beter lijken te voorspellen hoe FSGS zal verlopen.

Glomerulosclerose betekent dat er littekenweefsel ontstaat in sommige glomeruli, de nierfilters. Het gebeurt niet in alle glomeruli, vandaar 'focaal', en als het in glomerulus voorkomt, dan komt het alleen in een gedeelte voor, vandaar 'segmentaal'. FSGS kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden, en is bij kinderen een zeldzame, maar bij volwassenen meer voorkomende oorzaak van nefrotisch syndroom. Kenmerken zijn bijvoorbeeld proteïnurie (eiwit in de urine), hypo-albuminemie (te weinig albumine in het bloed) en hyperlipidemie (te veel lipiden, 'vet', in het bloed). De eerste behandeling bestaat uit medicatie door middel van steroïden, maar dit heeft lang niet altijd het gewenste effect.

Als er geen of weinig verschijnselen van de ziekte meer zijn spreekt men van (klinische) remissie: de ziekte is nog wel aanwezig, maar niet meer zo goed waarneembaar. De traditionele definitie spreekt van 'volledige remissie' bij een verhouding tussen proteïnurie en creatinine van 0,3 of minder, en van 'partiële remissie' als die verhouding onder 3,5 is gezakt, en de proteïnurie bovendien binnen 8 maanden met (meer dan) de helft is gedaald.

Volgens het Amerikaanse onderzoek voldoet de definitie van volledige remissie, tenminste als je kijkt naar de voorspellende waarde van de vooruitzichten op lange termijn. De definitie van partiële remissie bleek minder goed: deze had alleen onder bepaalde extra condities voorspellende waarde. De onderzoekers stellen voor de definitie bij te stellen tot een proteïnurie-tot-creatinine verhouding van (minder dan) 1,5, en een reductie van proteïnurie met 40%.

De vuistregels waarmee in enige mate voorspeld kan worden hoe FSGS zal verlopen, zouden dus wat kunnen worden aangescherpt. Dat laat onverlet dat de conventionele definities, mits er bepaalde extra condities in acht worden genomen, ook nog wel voorspellende waarde hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-11-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiŽnt.

Lees meer »

Ieder genetisch profiel eigen nierdieet »

In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. NierpatiŽnten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen. De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.


Lange termijn FSGS beter te voorspellen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier