Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Langdurige hemodialyse verhoogt risico ernstige nierkanker

Door Gerard Kok 

Niercelkanker is een ernstige complicatie die kan optreden bij hemodialyse. Uit een Japanse studie blijkt nu, opnieuw, dat het soort niercelkanker is gerelateerd aan het aantal jaren hemodialyse.

Uit eerder Japans onderzoek onder een kleine groep patiŽnten was gebleken dat bij hemodialysepatiŽnten die niercelcarcinoom krijgen, het soort tumor beÔnvloed wordt door het aantal jaren dat de patiŽnt dialyseert. Wetenschappers van andere Japanse universiteitsziekenhuizen hebben de studie bij een grotere groep patiŽnten uitgevoerd.

De Japanse onderzoekers bekeken 69 hemodialysepatiŽnten waarbij tussen 1991 en 2008 nieren waren verwijderd omdat deze tumoren bevatten. De nieren van patiŽnten die meer dan tien jaar van hemodialyse gebruik maakten vertoonden duidelijk kenmerken die met niercelkanker geassocieerd worden, waaronder het type dat zich ontwikkelt uit cysten. Sommige patiŽnten met een hemodialyse duur van meer dan tien jaar ontwikkelden sarcoom, een type kanker met slechte vooruitzichten.

De onderzoekers concluderen dat het type niercelkanker gerelateerd is aan de lengte van de hemodialyse. Vooral vanaf tien jaar hemodialyse lopen patiŽnten kans op een type met slechte vooruitzichten. Daarom pleiten de onderzoekers ervoor om die patiŽnten regelmatig en grondig te controleren.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-10-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier