Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Landelijke studie nefrotisch syndroom zoekt deelnemers

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Artsen van het Radboudumc starten op 1 december met een landelijke studie waarin ze bekijken of ze op een veilige en effectieve manier kinderen met de ernstige nierziekte nefrotisch syndroom minder prednison kunnen geven. Kinderen krijgen vaak vervelende bijwerkingen van het middel. Ook hopen de onderzoekers de oorzaak van de ziekte te ontrafelen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Nierstichting. De wetenschappers zijn nog op zoek naar deelnemers.

In de nieuwe studie (Reduceren van SteroÔden bij een Recidief Nefrotisch syndroom, RESTERN) krijgt de helft van de patiŽnten in de laatste vier weken van hun behandeling een placebo (nepdrankje) in plaats van prednison. Zo wordt duidelijk of minder prednison even effectief is als de huidige (langere) kuur. Dat zou goed nieuws zijn voor de patiŽntjes die worden behandeld met het middel. Zij hebben namelijk regelmatig last van vervelende bijwerkingen als gedragsproblemen, groeivertraging en problemen met hun botten.

Bij kinderen met het nefrotisch syndroom lekken de nierfilters eiwitten waardoor die met de urine worden afgevoerd en er een tekort aan eiwit in het bloed ontstaat. Een van de eerste verschijnselen is vochtophoping in het lichaam. PatiŽnten met de ziekte zijn gevoeliger voor infecties door het verlies van afweerstoffen en ze hebben een verhoogde kans op trombose. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer zestig kinderen te horen dat ze deze nierziekte hebben. Over het algemeen is de ziekte goed te behandelen met een prednisonkuur van twaalf weken, maar in tachtig procent van de gevallen komt de ziekte terug waardoor er nogmaals een prednisonkuur wordt gegeven. Bij de helft van de kinderen gebeurt dit regelmatig.

Kindernefroloog dr. Michiel Schreuder en arts-onderzoeker Anne Schijvens zijn nog op zoek naar kinderen die willen deelnemen aan de studie: 'Kinderen uit alle ziekenhuizen kunnen meedoen en hoeven daarvoor niet naar het Radboudumc te komen. In totaal zoeken we 144 kinderen die we door middel van loting over twee groepen gaan verdelen. Een groep krijgt de gewone dosis prednison en de andere groep krijgt in de laatste weken een placebo.' De studie duurt twee jaar. De ouders en hun kinderen wordt gevraagd om in deze periode een aantal keer een vragenlijst in te vullen.

Naast de behandeling, hopen de onderzoekers ook te ontrafelen wat precies de oorzaak van het nefrotisch syndroom is. Om dat te ontdekken, kunnen de wetenschappers in de toekomst de deelnemende patiŽnten vragen om bijvoorbeeld speeksel en urine af te staan. Deze materialen worden opgeslagen in de Radboud Biobank. Hoe de episodes van de ziekte verlopen, wordt bijgehouden in een registratiesysteem.†Op deze manier willen de onderzoekers een compleet beeld krijgen van het nefrotisch syndroom in Nederland.

Aanmelden kan per mail of telefonisch: restern.kg@radboudumc.nl en 06-30223905.†

sterren Gepubliceerd: maandag 28-11-2016 | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Landelijke studie nefrotisch syndroom zoekt deelnemers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier