Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Laagfrequente niersteenvergruizing levert winst op

Door Mustafa Alamyar 

Onderzoekers van de universiteit van Virginia hebben onderzocht wat het effect is van het verlagen van de frequentie waarmee een niersteenvergruizer een schokgolf toedient aan een niersteen. Ze hebben hierbij zowel naar de klinische effecten gekeken als naar de financiŽle winst die hiermee te behalen was. Door het verlagen van de vuurfrequentie hadden minder mensen een aanvullende behandeling nodig en dit bespaarde natuurlijk per patiŽnt veel geld.

Bij een ESWL (extracorporele schokgolf-lithotripsie) behandeling wordt door middel van sterk gefocuste akoestische golven getracht een niersteen of uretersteen te vergruizen. De frequentie waarmee een ESWL-apparaat een schokgolf vuurt, kan aangepast worden. Hoe lager de vuurfrequentie, hoe langer een ESWL sessie duurt. In de meeste ziekenhuizen gebeurt dit op de dagbehandeling en de keuze voor pijnstilling tijdens de behandeling verschilt per ziekenhuis.

In dit onderzoek hebben ze de gegevens van 1646 ESWL-sessies geanalyseerd, waarvan 872 met 120 schokgolven per minuut (fast rate=FR) en 819 met 60 schokgolven per minuut (slow rate=SR). Bijna alle patiŽnten (99%) hebben 3000 schokgolven ontvangen. Alle behandelingen werden uitgevoerd met ťťn apparaat (merk Lithotron) dat door een van de urologen bediend werd.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de steenvrije ratio bij de SR-groep (66.4%) significant hoger was dan bij de FR-groep (51.9%). Bovendien hadden de patiŽnten uit de SR-groep bijna twee keer minder kans op een aanvullende behandeling in verband met achterblijfsels. Door het verlagen van de frequentie duurde een ESWL-sessie per patiŽnt gemiddeld langer, namelijk 26 minuten bij de FR-groep en 50 minuten bij de SR-groep. Dit betekent dus dat er per dag minder patiŽnten behandeld werden, maar ook dat de kosten van de anesthesie hoger zijn, omdat de patiŽnten langer pijnstilling vergen. De hogere kosten voor de anesthesie en minder inkomen door minder patiŽnten, werden gecompenseerd door de financiŽle winst die te behalen was door minder aanvullende behandeling zoals nog een ESWL of een ureteroscopie (steenverwijdering van stenen in de urineleider). Noemenswaardig is ook dat de zorgkwaliteit verbeterde, aangezien de patiŽnt sneller steenvrij was en dus minder of helemaal geen aanvullende therapie nodig had.

De ziekenhuizen in Nederland die over een ESWL-apparaat beschikken, voeren de meeste niersteenvergruizingen al uit met een vuurfrequentie van 60 schokgolven per minuut.

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-08-2010
Bron: Journal of Endourology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier