Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kruidenmedicijn of supplement kan gevaarlijk zijn voor nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Uit een gezamenlijk Brits-Thais onderzoek blijkt dat de nierfunctie van Thaise nierpatiënten niet sneller achteruit lijkt te gaan als zij (traditionele) plantaardige supplementen slikken. Wel lopen zij dan een iets groter risico op acute nierproblemen en op te veel fosfaat in hun bloed.

Aan het onderzoek namen 406 patiënten deel, met matige tot ernstige nierschade. 357 van hen completeerden de studie, die een jaar duurde. Met behulp van een vragenlijst hebben de onderzoekers hun eetgewoonten, medicijntrouw en het gebruik van supplementen in kaart gebracht.

De onderzoekers zagen binnen het jaar dat de studie duurde geen verband tussen het gebruik van de (kruiden)supplementen en een versnelde achteruitgang van de nierfunctie. Wel trad bij twee patiënten een episode van acute verslechtering van de nierfunctie op. Volgens de onderzoekers zou dat verband kunnen houden met ofwel een onbekend Chinees kruidenmedicijn, ofwel de combinatie van de plant Tradescantia fluminensis in combinatie met diclofenac. Deze plant is familie van onze tuinbloem de eendagsbloem, en wordt in grote delen van de wereld als (wilde) groente geconsumeerd.

Behalve met acuut nierfalen zagen de onderzoekers ook een duidelijk verband tussen het gebruik van supplementen en een te hoge, ongecontroleerde, fosfaatspiegel. Patiënten met chronische nierproblemen die (plantaardige) supplementen slikken, moeten daarom goed in de gaten gehouden worden, schrijven de onderzoekers. Zowel wat betreft hun nierfunctie als de elektrolyten.

sterren Gepubliceerd: maandag 08-06-2015
Bron: Nephrology | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • J.Udema, Den Haag
  10-06-2015 00:42

  Geachte ,

  Toevallig kom ik deze site tegen op mijn zoektocht naar meer informatie hypertensie/nierfalen.

  Ik ben pas begonnen met het drinken van kruidenthee
  om de diurese op te voeren(Crataegus en solidago).
  Ik gebruikte grote hoeveelheden , een liter/dag en zag de bloeddruk flink stijgen. Geschrokken stopte ik er mee om de internist , bij wie ik heel recent onder behandeling ben , de tijd te geven om de situatie te stabiliseren. Daarna zou ik , dacht ik , opnieuw proberen of er een negatief effect zou ontstaan.
  Ik heb uw artikel gelezen en ben er blij mee EN gewaarschuwd. De enige optie, is nu de internist om een advies vragen en niet zelf gaan knoeien met middelen die je niet kan beoordelen.
  hartelijk dank voor uw bericht !
  vriendelijke groet , Mw. J.udema.
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Kruidenmedicijn of supplement kan gevaarlijk zijn voor nierpatiŽnt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier