Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kortzichtige diabeteszorg vooralsnog wel beter voor patiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Prof.dr. Michaela Diamant van het diabetescentrum VUmc vindt, dat de huidige aanpak van diabetes type 2 bij een toenemende groep patiŽnten, slecht is voor de toekomstige zorg. Naar haar inzicht is het toepassen van een relatief goedkope en bewezen effectieve strategie door de huisarts, fnuikend voor het onderzoek in academische medische centra, zoals die van het VUmc.

Het belangrijkste bezwaar dat zij naar voren brengt, is dat verwijzing van patiŽnten naar specialisten niet wordt gestimuleerd door het protocol. Diamant stelt dat juist UMC's innovatief wetenschappelijk onderzoek verrichten bij diabetespatiŽnten in alle stadia van de ziekte. En dat ze dus ook regelmatig patiŽnten in alle stadia van de ziekte zouden moeten zien.

Maar het moet toch mogelijk zijn ook grootschalig onderzoek te verrichten met inschakeling van de huisartsenpraktijken met, waar nodig, ondersteuning van gerichter kleinschalig onderzoek. Enige creativiteit op dit gebied mag je van een kersverse hoogleraar toch wel verwachten. De medische praktijk verandert, en de vorm waarin onderzoek wordt gedaan zou zich daaraan moeten kunnen aanpassen.

In ieder geval geeft Diamants oratie geen enkele reden waarom we de resultaten van het onderzoek van de Limburgse huisarts J. Palmen in twijfel hoeven te trekken. Palmen concludeerde namelijk twee weken geleden, na vier jaar ervaring met en onderzoek naar het gewraakte protocol, dat het aantal complicaties bij patiŽnten met diabetes type 2 omlaag gaat als de eerstelijnsdiabeteszorg goed functioneert en de eigen huisarts de jaarcontrole van de patiŽnt altijd uitvoert.

Misschien kortzichtig, maar vooralsnog kan Diamant niet bewijzen dat haar beleid, hoe gewenst ook, in de toekomst beter zou zijn voor de patiŽnt.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-05-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier