Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Komkommertijd, grieptijd

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De eerste Nederlandse 'griepdode' is gevallen. De media storten zich vol overgave op dit brekende nieuws. Het is begin augustus en gelukkig is er iets te melden. De 17-jarige jongen die helaas overleden is aan het H1N1-virus had een aangeboren zeer ernstige ziekte. Hij liep de griep op in het buitenland en kreeg in Nederland een longontsteking.

De jongen stierf dus aan een complicatie: longontsteking. Zo gaat het meestal met 'griepdoden'. En was hij niet op deze manier bezweken dan was dat ongetwijfeld op een later tijdstip, of misschien zelfs niet veel later, aan iets anders gebeurd. Hij had waarschijnlijk een fors slechtere weerstand dan de gemiddelde nierpatiŽnt.

Het grootste gevaar van dit virus is feitelijk een economisch gevaar. Omdat de meeste mensen geen weerstand hebben tegen de 'Mexicaanse griep' zullen er veel meer zieken zijn dan bij een meer reguliere griepgolf. Er zijn geen andere gronden om je zorgen te maken dan dat je het a) waarschijnlijk krijgt en b) je werkgever of eigen bedrijf mogelijk in de problemen komt door een fors verzuim.

Naar het zich nu laat aanzien is het ziekteverloop minder heftig dan bij de meer reguliere 'zomergriepjes'. En dat de epidemie (pandemie?) er komt is eigenlijk wel zeker. Dus de enige reden waarom de media zich zo druk maken om deze eerste griepdode in Nederland is dat er geen nieuws is. Zo maken we nieuws. De vraag is natuurlijk wel of de bevolking daarop zit te wachten.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-08-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier