Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Koffie drinken verlaagt kans op diabetes'

Door Jeroen van Setten 

Het drinken van meer koffie kan het risico op diabetes type 2 verlagen, terwijl kappen met de donkerbruine warme drank het risico zou verhogen. Dat schrijft de New York Times naar aanleiding van recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat verscheen in 'Diabetologia'.

Onderzoekers verzamelden informatie over voeding, levensstijl en medische omstandigheden van meer dan 120.000 mensen over een periode van 20 jaar. Ze vonden daarbij 7.269 gevallen van diabetes type 2. Na correctie voor rookgedrag, leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, alcoholgebruik en een familiegeschiedenis van diabetes, wisten ze het: mensen die in een periode van vier jaar steeds meer koffie gingen drinken (meer dan een kwart liter per dag) hadden een 11 procent lagere kans op diabetes dan degenen die dat niet deden. Omgekeerd bleken mensen die steeds minder koffie gingen drinken een verhoogd risico van 17 procent op diabetes type 2 te lopen.

Volgens de hoofdauteur, Shilpa N. Bhupathiraju, komt dit niet door de cafeïne maar door antioxidanten en andere bioactieve stoffen waar koffie rijk aan is. 'Het effect treedt ook op bij cafeïnevrije koffie', zegt ze in de krant. Bhupathiraju waarschuwt wel voor misbruik van haar studie: 'Koffie is geen wondermiddel, en een gezonde voeding en levensstijl zijn nog steeds de beste bescherming tegen diabetes. Als je een donut eet en er een sigaret bij rookt onder het genot van een kop koffie,' zegt ze, 'gaat dat niet helpen.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-05-2014
Bron: new York Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier