Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink stookt griepvuurtje weer koortsig op

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

In Nederland worden dagelijks wel tien mensen met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. En daarvan komt er ťťn zelfs op de intensive care terecht. Althans, dat vertelde CDA minister Ab Klink (Volksgezondheid) vanmorgen in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De grote media pikten het bericht op en wat volgde was weer van een ongekende schoonheid. Zoals gewoonlijk spande De Telegraaf de kroon met: 'Mexicaanse griep slaat toe'. Maar ook NRC Handelsblad en de Volkskrant brachten dit angstaanjagende nieuws snel op hun websites.

Maar, in ons land vinden gemiddeld 9.000 geregistreerde ziekenhuisopnamen per dag plaats. Het aantal opnamen wegens griep is in dat licht verwaarloosbaar klein. Rond een promille. Daarbij komt, dat van opgenomen griepgevallen gewoonlijk een overgrote meerderheid ook een andere - ernstiger - aandoening heeft. Uit niets blijkt dat dat nu anders zou zijn.

Bovendien worden elke winter zo'n 1.900 Nederlanders wegens de 'gewone' griep opgenomen. En sterven er volgens het RIVM jaarlijks 800 ŗ 1000 aan complicaties. Dat zijn ook 10 ziekenhuisopnamen per dag, zelfs als we voor het gemak de winter een half jaar laten duren. En elke dag vallen er dus al jaren 4 ŗ 5 doden die de voorpagina's nooit halen. H1N1 is een relatief nieuw soort griep, misschien zullen er dus meer gevallen zijn, maar ernstiger dan de 'gewone' griep laat het zich zeker nog niet aanzien.

Kortom, Klink probeert weer extra angst aan te jagen. Ditmaal zonder hulp van de bekende griepomroeper Ab Osterhaus, die op dit moment wat minder goed ligt bij het publiek, maar mťt de ondersteuning van de belangrijke kranten en televisiezenders. Ze helpen keihard mee aan het verspreiden van nog meer ongenuanceerde flauwekul over een gigantische miskoop van 34 miljoen vaccins door een incompetente minister.

Alles voor de kijkcijfers tenslotte.

sterren Gepubliceerd: woensdag 28-10-2009 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Helmi
  03-11-2009 00:31

  Het is walgelijk hoe de media zich slaafs steeds opnieuw voor het karretje van de overheid laat spannen. Kritiekloos. Ik erger me mateloos aan de eenzijdige en vaak onjuiste berichtgeving. Tegenwoordig moet je als doorsneeburger zelf op onderzoek gaan om een genuanceerd beeld te krijgen van belangrijke zaken die spelen.

 • erick, venlo
  28-10-2009 23:11

  Als het zo muteert dan heeft het ook geen zin om te vaccineren.

  Verder heeft het vaccin misschien niet eens effect
  Het is namelijk nergens op getest.

  Ingredienten van de coctail (officieel document van de EMEA, ook te vinden via de persoonlijke blog van deze reactant)

  Misschien zijn er nu doden zijn ze aan het uitzoeken.

  De vorige keer dat er een swine flu was was het een pure volksoplichting met nare gevolgen voor velen.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier