Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink schuift beslissing WOD weer verder voor zich uit

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Begin 2007 stelde D66-kamerlid Fatma Koser Kaya kritische vragen aan de minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Ze deed dat naar aanleiding van een artikel in Medisch Contact over de slecht functionerende Wet op de Orgaandonatie. Klink antwoordde in november van dat jaar. Hij meldde toen dat hij de wet ging veranderen.

Het kabinet zou in het voorjaar van 2008 besluiten of het bestaande systeem van donorregistratie al dan niet vervangen zou moeten worden door bijvoorbeeld een systeem van actieve donorregistratie. Althans, dat zei Klink.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Met een aantal briljante tussenstops, zoals een terzijde geschoven Masterplan Orgaandonatie, zou Klink deze maand antwoorden op grotendeels door hemzelf opgeworpen vragen. Hij zou onderzoek gedaan hebben naar een Activerend Toestemmingssysteem, een Verplicht Keuzesysteem zonder sanctie, een donorkaart en naar door hemzelf bedachte wijzigingen in het donorformulier. Althans, dat beloofde hij in december 2008.

Maar zonder enige vorm van excuus of een duidelijke verklaring, krijgt de wachtende burger nu tussen neus en lippen door te horen dat de onderzoeken naar verwachting 'voor de zomer' zullen zijn afgerond.

En aangezien in Den Haag het zomerreces meestal volkomen onverwacht nťt iets eerder begint dan gedacht, is het weer september voor je het weet. Of oktober. Of 2010. Of verkiezingstijd. Je zou erom moeten lachen, als het allemaal niet om te huilen was.

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-05-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Bea
    13-05-2009 19:27

    Wanneer en hoe komen we in actie.
    We accepteren dit nu al zo lang, maar er gebeurt niks.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier