Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink onderschat complexiteit chronische ziekten

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Onze minister van volksgezondheid, Ab Klink (CDA), wil dat de zorg bij chronische ziekten in zorgketens of zorgpaden wordt ondergebracht. De veelbesproken 'functionele bekostiging'. Die trajecten zouden dan onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars moeten vallen. Makkelijk en lekker duidelijk. Zo lijkt het althans.

Helaas voor de minister komt een chronische ziekte zelden alleen. Sterker, volgens cijfers van het RIVM is bij zeker een op de drie chronisch patiŽnten sprake van multimorbiditeit. Dat wil zeggen dat niet minder dan 1,3 miljoen Nederlanders meer dan ťťn chronische ziekte heeft. Die mensen passen dus helemaal niet in een zorgketen die is afgestemd op ťťn ziekte.

De artsenorganisatie KNMG wees de minister kortgeleden in een brief op de potentiŽle risico's van negatieve interacties tussen medicatievoorschriften, behandelingen en adviezen van verschillende zorgpaden. Bovendien, vinden de artsen, vergt het belopen van diverse zorgpaden tegelijk teveel van de belastbaarheid van ťťn mens. De KNMG maakt zich vooral zorgen over de zorgvuldigheid waarmee een en ander zou moeten worden uitgewerkt om goed te kunnen functioneren.

Ik vind dat een nogal milde stellingname van de artsenorganisatie. Als dit een serieus bedoeld voorstel is, en daar lijkt het wel op, dan onderschatten Klink en zijn ministerie de complexiteit van de materie enorm. De multimorbiditeit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Met dank aan de vergrijzing. Met het uitpuzzelen van de trajecten zullen ambtenaren jaren zoet zijn. En als ze denken de zaken op een rijtje te hebben, is er zonder twijfel weer zoveel veranderd in het veld dat er niet veel meer van klopt.

Het heeft er alle schijn van dat dit plan niet de bedoeling heeft iets te vereenvoudigen. Het lijkt er eerder op dat de verzekeraars langs deze weg meer macht over de markt moeten krijgen. Tel daarbij op dat het kabinet geen bezwaar heeft tegen overname van zorginstellingen door verzekeraars en een Amerikaanse situatie lijkt in de Nederlandse gezondheidszorg onafwendbaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-06-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Nanny , Taradeau (F)
  19-06-2009 16:08

  Lieve patienten in NL,
  Blijf moed houden. Arnold Verhoeven, woonachtig in het Zuiden van Frankrijk, zit momenteel in NL en is bezig een SOS-huisartsendienst op poten te zetten. Voorbeeld de SAMU-dienst in Frankrijk. 24 uur per dag telefonisch bereikbaar en binnen 10/15 minuten een dokter aan je bed. (Dus geen telefonisch advies van neem maar een paracetamolletje). Dit is de eerste stap die binnenkort in NL gaat proefdraaien. Wellicht volgt er meer, FR staat model. Onlangs hoorde ik dat al enkele ned. artsen stage lopen in FR om te zien hoe de medische zorg hier in elkaar steekt. Mogelijk een heel kleine troost voor lotgenoten in ons vaderland, maar misschien gaat er toch iets veranderen vanuit de eigen beroepsgroep, want van de politiek valt klaarblijkelijk weinig positiefs te verwachten.
  Wij tellen onze zegeningen!

 • Kloor2000, Hoorn
  19-06-2009 09:46

  @Amber: Minachting is het juiste woord, maar niet alleen voor de patiŽnt. Als je leest en hoort hoeveel zorgsystemen er in de knel komen door deze man. De kritiek is van vele (maatschappelijke- en patiŽntenorganisaties) maar komt inderdaad niet uit de politiek. Alleen de SP (Agnes Kant) neemt het op tegen deze man, ik hoop dat andere partijen ook wakker worden.

 • Amber
  19-06-2009 08:20

  Alweer een voorbeeld van minachting van de patiŽnt door de politiek. Waar bemoeit die man zich mee? Alsof je zieken in hokjes kan stoppen en behandelen met een stapeltje DBC's! Geneeskunde is mensenwerk en dat moet ook zo blijven. Diagnosticeren en behandelen kan alleen door mensen gebeuren en niet door systemen. Alleen mensen zien de individuele en unieke patiŽnt.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier