Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink maakt van volksgezondheid ongezonde dictatuur

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De H1N1 soap is in Nederland nog steeds niet ten einde. Na de aanschaf van veel te veel vaccins, het uiteindelijk fors mildere verloop van de Mexicaanse griep dan verwacht en de massale inentingscampage van doelgroepen die waarschijnlijk het minste baat bij vaccinatie hebben, volgt dan nu de herrie rond de verkoop van de teveel aangeschafte vaccins.

Nog maar enkele weken geleden dreigde de minister van VWS, Ab Klink (CDA), huisartsen met de tuchtrechter als ze mensen vaccineerden die daar volgens hem niet voor in aanmerking kwamen. Tot zo'n procedure is het tot nu toe niet gekomen, het is ook zeer de vraag wat de tuchtrechter in zo'n geval zou beslissen, maar de huisartsen zijn nu des duivels.

Want, wat zegt woordvoerder Van Wijk van het ministerie van VWS in de Telegraaf van vandaag: 'Er is door de ministerraad gekozen voor verkoop [van de overtollige griepvaccins] aan medische risicogroepen in landen die om vaccin verlegen zitten'. En dat terwijl er in Nederland nog steeds vraag naar die vaccins is.

Dat deze dictatoriale houding van het ministerie de huisartsen in het verkeerde keelgat schiet, is niet meer dan logisch. De politiek heeft besloten dat de gezondheidszorg een markt is. Maar VWS voelt overduidelijk meer voor een door de overheid geleide zorg op een manier die in de geschiedenis zijn weerga niet kent.

Straks beslissen de drie overgebleven zorgverzekeraars samen met het ministerie van VWS over de zorg die u ontvangt. Instellingen die daarvoor om verschillende redenen niet zijn toegerust en de individuele patiŽnt in ieder geval niet kennen. Waarom de Tweede Kamer niet ingrijpt nu het nog kan, is mij duister.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-12-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • MeTZelf, NL
    02-12-2009 19:38

    Inderdaad.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier